Obce v okolí lomu Zárubka jsou proti prodloužení těžby. Vadí jim hluk, prach i silné otřesy

Události: Obce nechtějí těžbu v lomu Zárubka (zdroj: ČT24)

Obce v okolí lomu Zárubka na Chrudimsku se bouří proti plánu prodloužení těžby kamene. Obávají se zatížení nákladní dopravou i dalších negativních dopadů na život obyvatel. Práce měly skončit letos v prosinci. Stavební firma, která lom provozuje, chce ale termín o dalších dvacet let prodloužit a zásoby kamene dotěžit.

Lidem v okolí kamenolomu vadí nejvíc hluk, prach a silné otřesy. Část obyvatel proto další těžbu odmítá. Podporu mají i od starostů Leštinky, Vrbatova Kostelce nebo Prosetína.

„Investice do nemovitostí tady naprosto ztrácí na hodnotě. Bezprostředně u lomu, tam bych si dovolil tvrdit, že některé domy jsou zcela neprodejné,“ prohlásil starosta Prosetína Michal Vychroň (ČSSD).

Rozšíření lomu není v plánu

Společnost, které lom patří, se ale plánuje s místními domluvit. S obcemi chce jednat o opravě poničených silnic a chystá se investovat do moderních technologií, které mají být citlivější k okolí.

„Naším záměrem rozhodně není jakkoli lom rozšiřovat. Lom půjde dolů o jednu etáž, což je deset až patnáct metrů, do hloubky, a celá ta technologie tedy bude více ukrytá v hloubce,“ vysvětlil záměr stavební firmy Skanska její mluvčí Ondřej Šuch.

Úředníci rozhodnou, co dál

Osud lomu teď leží v rukách krajských úředníků. Ti budou posuzovat vliv těžby na životní prostředí.

„Do konce září vydá krajský úřad Pardubického kraje závazné stanovisko a toto rozhodnutí krajského úřadu bude následně sloužit jako podklad pro další správní řízení a rozhodování dalších orgánů,“ konstatoval mluvčí Pardubického kraje Dominik Barták. 

Samotné obce už krajským úředníkům předaly své připomínky. Na závěrečné rozhodnutí o pokračování těžby budou ale zřejmě čekat ještě několik měsíců.