V Krkonoších se na osobní auto zřítil strom, řidička zemřela

Po pádu stromu na osobní auto v Krkonoších v pátek před 10:30 zemřela řidička. V autě jela sama. Nehoda se stala na takzvané staré silnici ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní, uvedla mluvčí královéhradecké policie Šárka Pižlová. Podle mluvčího Správy Krkonošského národního parku Radka Drahného strom na auto spadl při kácení, které ale KRNAP nezadal. V polovině června v Krkonoších po pádu stromu na auto na silnici mezi Horním Maršovem a Malou Úpou zemřeli tři lidé.

Řidička jela ze Svobody nad Úpou do Janských Lázní po silnici, která vede údolím Janského potoka. „Na projíždějící auto spadl vzrostlý listnatý strom. Řidička zemřela na místě. Příčiny a okolnosti nehody vyšetřujeme,“ řekla Pižlová.

Místo, kde se nehoda stala, podle mluvčí není součástí národního parku. Drahný řekl, že se nachází v takzvaném ochranném pásmu KRNAP. Správa parku nezadala kácení stromu, na něm se ve svém volnu podílel policista. Případ si převzala Generální inspekce bezpečnostních sborů.

Hasiči na místo nehody vyslali čtyři jednotky. „Strom z vozovky jsme odstranili a osobu z auta vyprostili. Před 14:00 jsme místo předali policii,“ řekla mluvčí hasičů Martina Götzová.

Policie nadále vyšetřuje i červnovou tragédii

Červnová tragická událost se stala v národním parku. Pád asi třicet metrů vysokého smrku tam pravděpodobně způsobil poryv větru. Správa KRNAP po nehodě nechala v místě preventivně pokácet patnáct stromů.

Policie případ vyšetřuje jako trestný čin usmrcení z nedbalosti. Kmen zříceného stromu policisté zajistili pro znalecké zkoumání.