Referendum o jatkách a drůbežárně se bude v Jemnici konat zastupitelstvu navzdory

Referendum o jatkách a drůbežárně se bude v Jemnici konat zastupitelstvu navzdory (zdroj: ČT24)

Brněnský krajský soud vyhlásil v Jemnici na Třebíčsku referendum. Část místních se domáhá zamítnutí výstavby jatek a výkrmny drůbeže. S podpisy na radnici nejdřív neuspěli, soudní verdikt jim dává novou šanci.

Obavy ze zvýšené dopravy, zápachu nebo odčerpání vody. Nejen pro Lenku Pokornou, která bydlí na okraji obce, jsou to důvody, proč se snaží nové provozy živočišné výroby zastavit. Sepsali proto petici za vyhlášení referenda.

Odpůrci stavby masokombinátu tady a výkrmny drůbeže na polích za městem nasbírali pro referendum ve čtyřtisícovém městě jedenáct set podpisů. Zastupitelé ale před dvěma měsíci jeho vyhlášení zamítli. „Ty otázky jsou zavádějící. Jsou podle zákona o místním referendu nepřípustné,“ tvrdil místostarosta Jemnice Zdeněk Hošek (nestr.)

Krajský soud měl ale opačný názor. Všechny čtyři otázky potvrdil a navzdory zastupitelům vyhlásil referendum v termínu komunálních voleb. „My jsme rádi, že to takhle dopadlo, že se vlastně ukázalo, že to rozhodování zastupitelů bylo protizákonné,“ řekla Lenka Pokorná.

„Samozřejmě nejsme dnešní, tak jsme věděli, že to půjde dál k soudu. A nechali jsme to rozhodování na soudu,“ poznamenal opoziční zastupitel Petr Novotný (Mladí za rozvoj Jemnice). Vedení města má k dispozici ještě jeden tah, kasační stížnost. Jestli ji podá, o tom budou tento týden rozhodovat radní. Jestli referendum skutečně bude nebo jestli bude uplatnění jeho výsledku zase závislé na soudním rozhodnutí, tak ještě úplně jasné není.