Chátrající zámek v Chudobíně má nového majitele. Ptenské sídlo bude opět na prodej

Chudobínský zámek má nového majitele, ten ptenský jde opět do prodeje (zdroj: ČT24)

Dvě památky v Olomouckém kraji mají naději na využití. Po letech chátrání změnil majitele empírový zámek v Litovli-Chudobíně, vlastník plánuje přestavět sousední objekt na byty, výtěžek z jejich prodeje by pak posloužil na opravu samotného zámku. Památka by po opravě mohla také sloužit k bydlení. Podobné využití by pak mohl najít i zámek ve Ptení. Prostějovská radnice památku opět nabídne k prodeji.

Památku v Litovli-Chudobíně nově získala brněnská společnost DR Development. Právě ta nyní dává místním naději, že zámek po letech chátrání opět najde využití. „Zámek dlouhou dobu majitele měl, nicméně ten se o něj nějak moc nestaral,“ řekl místostarosta Litovle Lubomír Broza (za SNK – Litovel).

Cílem investora je zbavit objekt necitlivých úprav, zejména z dob bývalého režimu. „Zámeček Chudobín má to štěstí, že si na svou rekonstrukci může vydělat sám, a to dokončením rekonstrukce a prodejem vedlejšího objektu,“ věří ředitel brněnské firmy Petr Pelikán. 

Užitek ze zámku musí mít investor i město

Ve vedlejším objektu zámku by mohly být apartmánové byty. Budovu sice už v minulosti začal opravovat olomoucký podnikatel David Smrček a budovat kongresové centrum, přičemž v objektu měl vzniknout i zábavní park nebo lanové centrum, jenže k tomu nakonec nedošlo. Firma totiž skončila v insolvenci.

Sousední objekt chudobínského zámku, takzvaná Volárna, ve které mají být byty
Zdroj: Jan Rychetský/ČTK

Nový majitel areálu chudobínského zámečku teď jedná s litovelskou radnicí o změně územního plánu. Ten současný totiž v místě umožňuje pouze hostinské ubytování. „Teď se vše ladí, aby tady investor mohl vybudovat něco, co bude mít užitek nejen pro něj, ale i pro město,“ dodal místostarosta. 

Prostějov se opět pokusí prodat zámek ve Ptení

K mání bude brzy i zámek ve Ptení na Prostějovsku. Ten léta vlastní právě prostějovská radnice, prodávala ho už několikrát, žádný kupec se ale dosud nenašel. „Máme připravený znalecký posudek, který činí 3,2 milionu korun, v tuto chvíli máme čtyři zájemce,“ přiblížil náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil (PéVéčko).  

Prostějov dříve zvažoval, že zámek opraví vlastními silami, ani to se však nepovedlo. Ještě před dvěma lety by rekonstrukce zámku přišla na zhruba 180 milionů korun, dnes by byla o 70 milionů dražší. Město tvrdí, že takovou investici si dovolit nemůže.