O zámek ve Ptení se zajímají investoři. Obec nemá na jeho opravy peníze

Zámek ve Ptení je ve velmi špatném stavu (zdroj: ČT24)

Prostějovská radnice jedná s několika novými zájemci o zámek v nedalekém Ptení, který už léta bez užitku chátrá. Město se delší dobu snaží rozlehlý zámek prodat, jelikož vyžaduje mnohamilionovou investici, na což samospráva nemá peníze. Cena zámku a přilehlých pozemků podle znalců činí 3,6 milionu korun, řekl náměstek prostějovské primátorky Jiří Pospíšil (PéVéčko).

Zájemci, s nimiž radnice jedná, v zámku podle Pospíšila chtějí vybudovat například penzion, prostory ke školení, pořádání kulturních akcí, koncertů, jarmarků či trhů, galerii, kino, minipivovar s restaurací, veterinární ordinaci nebo školicí a tréninkové středisko pro odbornou výuku specializovaných ošetřovatelů, kteří se starají například o seniory postižené Alzheimerovou nemocí. Jednání s investory zatím nebyla ukončena.

Zámek jsme již několikrát neúspěšně nabízeli k prodeji. Nabídku převodu objektu zámku jsme dali také obci Ptení. Ta ji neakceptovala z důvodu nedostatečných finančních prostředků na rekonstrukci, provoz a údržbu objektu.
Jiří Pospíšil (PéVéčko)
náměstek prostějovské primátorky

„Prostějovu se podařilo opravit střechu. Zbytek zámku je však ve velmi špatném stavu. O koupi objektu za symbolickou korunu neměla zájem ani obec Ptení,“ zjistil redaktor České televize Marek Vrlák.

Starosta Ptení Jiří Porteš již dříve řekl, že podle odhadu si oprava zámku vyžádá bezmála 100 milionů korun. Ptení se ale zadlužilo kvůli výstavbě kanalizace, takže jeho finanční možnosti jsou omezené. Obec by podle starosty mohla podpořit investora, který se rozhodne zámek koupit a opravit.

„Jako obec, která má jedenáct set obyvatel, nemáme takový rozpočet. Máme kolem 15–16 milionů příjmů, si nemůžeme dovolit, abychom spravovali takovou rozsáhlou budovu,“ dodal Jiří Poteš.

Je na seznamu ohrožených památek

Renesanční zámek ze 17. století získal stát ve 20. letech minulého století v době prvorepublikové pozemkové reformy. Prostějov jej koupil o deset let později i s okolním polesím. Od 50. let v něm byly byty zaměstnanců státních lesů a kino, později vyhořel. Zámek se čtyřmi křídly a věžemi v nárožích několik let upadá.

Na konci roku 2008 se zámek ve Ptení dokonce dostal na seznam nejohroženějších památek, který sestavili pracovníci Národního památkového ústavu. K zámku přináleží asi 8500 metrů čtverečních pozemků.