Flora Olomouc opět rozkvete pro návštěvníky. S letní etapou organizátoři ale nepočítají

Flora Olomouc opět rozkvete pro návštěvníky. S letní etapou organizátoři ale nepočítají (zdroj: ČT24)

Po dvouleté nucené pauze způsobené covidovými opatřeními budou moci lidé opět navštívit jarní Floru Olomouc. Výstaviště tak na jaře opět ožije přehlídkou květin. Organizátoři ale pro letošek nepočítají s letní etapou výstavy.

Na loňskou letní Floru se přišlo podívat dvaadvacet tisíc lidí. V letošním roce je tato etapa zrušena, organizátoři vsadili vše na tu jarní, která se uskuteční po dvou letech, a přejí si šedesát tisíc návštěvníků.

„Letní Flora byla nejslabší z výstav Flora Olomouc. Narážíme na obrovský nárůst cen u stavebních materiálů i květin. To se odráží v tom, že pak nejsme schopni připravit dostatečně kvalitní expozici,“ vysvětlila ředitelka Výstaviště Flora Olomouc Eva Fuglíčková. Místo letní Flory bude na konci června po dobu tří dnů v rozáriu velkolepá výstava růží i s doprovodným programem.

Podle kritiků organizátoři vzdali boj o mladé

Kvalitu expozic Flory dlouhodobě kritizují občanské spolky i veřejnost. „Nejvíc vytýkáme Floře a také městu neschopnost zapojit parky a hlavně to, že vzdali boj o novou generaci návštěvníků, což se jim upřímně nemůže dlouhodobě vyplatit,“ vysvětlila Karolína Chabičovská ze spolku Zachraňme Floru Olomouc.

Hlavní expozice chystané jarní etapy největší a nejstarší tuzemské květinové výstavy znázorní koloběh života rostlin. V pavilonu A bude kromě hlavní expozice připravena také prezentace Českého zahrádkářského svazu pojmenovaná Z minulosti do budoucnosti. V pavilonu E bude k vidění kolekce bonsají z tisů, jejichž stáří se pohybuje od sta do 600 let. Venkovní část Výstaviště Flora bude spolu s pavilonem G patřit zahradnickým trhům. Jarní Flora Olomouc se bude konat od 21. do 24. dubna.