Na Teplicku opět vynechávají některé autobusové spoje. Podle dopravce chybí ukrajinští řidiči

Na Teplicku je opět problém se zajištěním linkové autobusové dopravy. Jen ve čtvrtek nepojede na 55 pravidelných spojů. Dopravce uvedl, že nenastoupili řidiči původem z Ukrajiny. Linkové autobusy v okrese Teplice zajišťuje od začátku loňského prosince společnost ČSAD Slaný. Za neodjeté spoje na konci roku uložil Ústecký kraj dopravci pokutu, ta mu hrozí nyní znovu.

Z informací na webu krajského úřadu vyplývá, že ve čtvrtek nevyjedou některé spoje z Oseka, Krupky, Duchcova, Dubí, Teplic, Košťan, Hrobu a jedna linka z Ústí nad Labem do Jeníkova. „O problému víme a řešíme ho s dopravcem. Do nejbližší rady půjde návrh na uložení pokuty za neodjeté spoje za březen,“ řekla mluvčí kraje Magdalena Fraňková.

Smlouvu s krajem má společnost uzavřenou na deset let. Firma se v prosinci hájila tím, že nastaly problémy s odbavovacím systémem, a také tím, že přišla o řidiče, kteří podepsali smlouvy, ale nenastoupili, následně pak, že bylo hodně řidičů v karanténě kvůli koronaviru.

Řidiči zůstali na Ukrajině

Předsedkyně představenstva skupiny ICOM Transport, pod kterou společnost patří, Kateřina Kratochvílová sdělila, že situaci s nedostatkem řidičů firma vyřešila náborem Ukrajinců. „Měli jsme už podepsáno 74 smluv, lidé měli nastoupit v březnu, ale bohužel se hranice zavřely, takže nám to situaci znovu zkomplikovalo,“ uvedla.

Společnost uvádí, že situaci aktivně řeší. „Od 11. dubna nám tam (na Teplicko) nastoupí devět nových pracovníků, takže by se situace měla vyřešit,“ uvedla Kratochvílová. „Velmi nás věc zaskočila, mysleli jsme, že už vše bude v pořádku,“ dodala. O zaměstnance firma podle Kratochvílové kvůli válce na Ukrajině přišla i kvůli tomu, že tam v době vpádu ruských vojsk bylo několik mužů na dovolené, zpět už se vrátit nemohli. 

Dopravce informace o tom, které spoje nepojedou, nahlašuje krajskému úřadu. Na webu kraje se cestující dozvědí, zda se autobusem dostanou do cílové stanice.