Obce z okolí Vrbětic nebudou za služby Polčákovy advokátní kanceláře platit nic

Obce, které se nachází kolem bývalých skladů munice ve Vrběticích, nebudou za dosavadní služby advokátní kanceláře europoslance Stanislava Polčáka (STAN) platit nic. Polčák už minulý týden oznámil, že se své části zveřejněné odměny ve výši téměř osmi milionů vzdává a že bude uhrazena jenom práce jeho kolegů. Teď ale ČT sdělil, že obce po zrušení smluv nebudou platit nic, musí si ale najít náhradu na administraci veřejných zakázek. To platí i pro občany obcí, kteří se případně budou odškodnění domáhat.

„Obce neplatily nikdy nic. Já nevystavil ani ty úvodní faktury. Vzhledem k tomu, že jsem již i od uzavřených smluv odstoupil, nebudou platit obce nic ani nyní,“ napsal Polčák České televizi v SMS zprávě. 

Podle něj ale nastal problém v tom, kdo nyní poskytne právní pomoc za dříve sjednaných podmínek ze zákona vyloučených občanů, to znamená, aby ani lidé nic platit nemuseli. „Na administraci veřejných zakázek si obce musí také najit náhradu. Naprosto trvám na tom, že řešení pro obce i jejich občany bylo nejvýhodnější a nešlo o žádnou provizi za zákon, ale o dlouhodobé a komplexní právní služby,“ stojí ve zprávě. 

„Obce si teď musí hledat jiné právní zastoupení. Starosta Vlachovic-Vrbětic Zdeněk Hověžák mi dnes potvrdil, že za právní služby obec Stanislavu Polčákovi nic neplatila. Dodal, že obec se musí postarat o ty, kteří podle zákona nebudou odškodněni. Další právní služby tedy bude muset řešit s někým jiným. Zatím ale není jasné s kým a za kolik,“ řekl redaktor ČT Luboš Dostál. 

Téměř osm milionů z odškodného

Stanislav Polčák chtěl původně podle zjištění Seznam Zpráv sedm a tři čtvrtě milionu korun z odškodného ve výši stovek milionů korun, které už obce získaly. Po kritice se odměny vzdal, proti článku Seznam Zpráv se chce ale bránit, protože vyjádření podle něj neodpovídají skutečnosti.

Polčák například argumentoval, že starostové mu odměnu ve výši 2,5 procenta z částky, kterou obdržely obce, tedy ze zhruba 350 milionů korun, sami navrhli a výše je mnohem nižší, než umožňují tarify. Europoslanec také později na Twitteru zveřejnil prohlášení starostů dotčených obcí, kteří odmítli interpretaci jejich dohody v článku. Odměnu pro Polčáka, kterou sami v uplynulých týdnech navrhli, označili za férovou a odpovídající.