Brno-střed u soudu uspělo ve sporu kolem tržnice Pohořelec

Městská část Brno-střed uspěla u krajského soudu ve sporu kolem vyklizení tržnice Pohořelec v roce 2016. Soud potvrdil, že výzva městské části vlastníkovi stánků k jejich odstranění byla zákonná. Soud se ale bude i nadále zabývat částí žaloby, zda se odstranění stánků uskutečnilo dostatečně šetrně.

Úřad postupoval podle silničního zákona. Stánky, které na místě byly mnoho let, vyhodnotil jako nepovolený zábor na místní komunikaci. Stanovil dvoutýdenní lhůtu k jejich odstranění. Poté, co lhůta uplynula, radnice nechala stánky demontovat.

Od té doby se likvidací tržnice opakovaně zabývají soudy, na které se obrátil provozovatel, firma 1. brněnská investiční. Zatímco u krajského soudu opakovaně uspěla, když soud seznal, že zlikvidování stánků bylo nezákonné, Nejvyšší správní soud se městské části opakovaně zastal a její kasační stížnosti vyhověl. Věcí se tak v souvisejících žalobách znovu zabýval krajský soud.

Dál bude soud řešit, jestli byl postup radnice šetrný

„Krajský soud na základě rozhodnutí Nejvyššího správního soudu řekl, že náš postup byl zákonný a zamítl žalobu firmy. Pro nás je to zásadní rozhodnutí. Dál se ale bude řešit, jestli jsme ve věci postupovali dostatečně šetrně. Tuto část soud odročil na neurčito,“ řekl tajemník úřadu Petr Štika.

Firma může proti rozhodnutí soudu podat kasační stížnost, věcí by se tak znovu zabýval Nejvyšší správní soud. Podle Štiky ale není jisté, zda by ji vůbec přijal, konstatoval totiž podle něj, že bylo vše v pořádku.

Situací na Pohořelci se zabývala i policie. V odstranění stánků podle vyjádření městské části z prosince 2016 neshledala trestný čin ani přestupek.