Za návštěvu památek si lidé kvůli dražším energiím připlatí. Jejich správci chtějí snížit i covidové ztráty

Události v regionech - Příprava památek na sezonu (zdroj: ČT24)

Hrady a zámky se připravují na novou návštěvnickou sezonou. Slibují si, že zmírní ztráty, které památky utržily kvůli protiepidemickým opatřením. I na památky ale dopadlo zdražování. Jejich správci musejí více platit třeba za energie, což se promítne i v ceně vstupu, avizuje řada kastelánů.

Na novou návštěvnickou sezonu se už teď připravují například na Hradě Buchlov. Momentálně tam probíhá generální úklid, postupně se také začnou instalovat expozice. Buchlov na letošní sezonu připravil i několik novinek. „Co je úplně nejnovější, tak jsme dostali zpět část sbírky bot, kterou si přivezli Berchtoldové ze svých cest,“ přiblížila správkyně depozitáře Hradu Buchlov Libuše Mikulová. 

Jihovýchodní křídlo, ve kterém se expozice nachází, však potřebuje opravu střechy. Právě proto bude v dubnu sbírka bot přístupná jenom o víkendech. „Ta střešní krytina je modřínový šindel, poprvé se tady použije místo smrku. Šindel je odolnější,“ popsal kastelán Rostislav Jošek.

Vstupné bude dražší

Nejen kvůli novinkám a rekonstrukcím památek bude letos vstupné dražší. Národní památkový ústav (NPÚ) zvýšil vstupné ve svých objektech o deset až třicet korun. Důvodem jsou zejména vyšší ceny za energie. I tak památkářům ale vstupné pokryje rostoucí náklady na provoz objektů jen zčásti. „Budeme muset šetřit. Dotkne se to i údržby a běžných oprav,“ dodala mluvčí NPÚ Dagmar Šnajdrová. 

Někde však zdražovat nebudou, například na zámku v Kroměříži. Ten po restituci připadl církvi, která nechá vstupné na loňské úrovni. Věří tomu, že se zvýší návštěvnost. „Návštěvníci zavítají i do Sněmovního sálu, i když zde probíhá rekonstrukce. A nabízíme možnost, aby návštěvníci mohli vidět restaurátorům a všem řemeslníkům pod ruce,“ popsal ředitel Správy Arcibiskupského zámku a zahrad v Kroměříži Jiří Uhlíř. 

K vyrovnání rozpočtu má památkám pomoci i řada kulturních akcí. Většina z kastelánů plánuje, že jich v letošní sezoně proběhne více než v minulosti. Hlavním důvodem jsou také ztráty, které památky utrpěly během covidových omezení.