Návštěvnost památek opět klesla, zájmu se ale těšily zahrady a zříceniny

Události: Návštěvnost památek opět klesla (zdroj: ČT24)

Druhým rokem se památky potýkají s poklesem návštěvnosti i výnosů kvůli zkrácené sezoně. Státní hrady, zámky a další objekty k 19. říjnu navštívilo 3,1 milionů lidí. Oproti roku 2019, tedy návštěvnosti před vypuknutím pandemie covidu-19, jde o dvoumilionový propad. Ve srovnání s loňskými čísly klesl návštěvnický zájem o zhruba půl milionu lidí.

Hlavní sezona letos začala až v červnu, běžně ji památky zahajují už v dubnu. V porovnání s loňským rokem, kdy sezona odstartovala také téměř o dva měsíce později, jde o propad návštěvnosti o 450 tisíc lidí, tedy asi o třináct procent. Loni mohly být od ledna do poloviny března otevřeny památky s celoročním provozem, letos v této době kvůli lockdownu otevřeny být nemohly.

„Největší propad je u velkých památkových objektů, jako jsou Lednice, Český Krumlov, Karlštejn. Tam je propad návštěvnosti až polovina proti běžnému roku, a je to způsobeno absencí zahraničních turistů,“ uvedla ředitelka Národního památkového ústavu (NPÚ) Naďa Goryczková. Například nejnavštěvovanější památka roku 2019, zámek Lednice, evidovala v posledním roce před pandemií v hlavní sezoně 348 tisíc návštěvníků, loni 256 tisíc a letos 218 tisíc.

Lákají prohlídky pod širým nebem

Naopak památkáři evidují zvýšený zájem u menších památek, který si vysvětlují zájmem české klientely. Přicházely na ně především rodiny s dětmi. „Jsou to hlavně památky, které byly po obnově, Slatiňany, Vimperk, Pernštejn i zahrady pod Pražským hradem,“ vyjmenovala ředitelka NPÚ. Upozornila, že u zahrad pod Hradem byl nárůst významný, protože v posledních letech byly uzavřené a návštěvnost byla tedy minimální.

Oblíbené byly také hradní zříceniny, protože při volné procházce areály pod širým nebem nebyla tak přísná opatření proti šíření koronaviru. Návštěvníci si užívali hradů Krakovec, Točník a Žebrák, ten dokonce zaznamenal větší návštěvnost než v roce 2019, řekla Goryczková.

Kvůli omezením a menší návštěvnosti se vybralo méně na vstupném a odpadla i řada krátkodobých pronájmů. Takzvané výnosy tak byly v porovnání s rokem 2019 o zhruba 150 milionů menší. „Ministerstvo kultury nám částečně tento propad ve výnosech dorovnává. V letošním roce máme přislíbeno 122 milionů korun,“ doplnila Goryczková.