Referendum o parkovacích zónách v Říčanech je neplatné, hlasovalo málo lidí

Úterního referenda o parkovacích zónách v Říčanech se zúčastnila jen pětina voličů, je proto neplatné. K platnosti bylo zapotřebí alespoň pětatřicet procent. Většina z účastníků parkovací zóny odmítla, jejich hlasů však bylo málo. Rozhodnutí v místním referendu není závazné, vyplývá z informací na úřední desce města.

Lidé odpovídali na otázku, zda souhlasí s tím, aby město, respektive jeho orgány, činilo v samostatné působnosti bez zbytečného odkladu takové kroky, které budou působit na orgány města v přenesené působnosti a budou směřovat ke zrušení dopravních regulací zavedených v rámci projektu „Parkuj dobře v Říčanech“. Kladně odpovědělo 2172 z celkového počtu 11 701 oprávněných voličů, záporně 147 a osm lidí se zdrželo hlasování.

Aby bylo referendum platné, musí v něm podle zákona hlasovat aspoň procent oprávněných voličů. Závazné je v případě, že konkrétní odpověď označí většina hlasujících v referendu a zároveň aspoň 25 procent všech voličů. To v Říčanech nebylo splněno.

Záměr uspořádat plebiscit vzešel od kritiků parkovacích zón, které platí v Říčanech od loňského srpna. Referendem chtěli dosáhnout jejich zrušení. Vedení města opatření obhajuje. Parkovací zóny mají zajistit víc parkovacích míst a přispívat ke zklidnění dopravy ve městě.

Kraj v pondělí dopravní opatření zrušil

Dopravní opatření v Říčanech, jejichž součástí jsou parkovací zóny, ale nyní zrušil středočeský krajský úřad. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon.

Město s tím nesouhlasí a podá správní žalobu na zrušení tohoto rozhodnutí. Parkovací systém je platný minimálně do nabytí právní moci nebo do rozhodnutí soudu, uvedl starosta David Michalička (Klidné město). Krajský úřad tvrdí, že postupoval v souladu s platnými právními a úředními postupy.

Rozhodnutí bylo na úřední desce vyvěšeno v pondělí, den před termínem referenda. Zástupci radnice se tomu divili, hejtmanství ale souvislost s referendem odmítlo.