Krajský úřad zrušil dopravní opatření, které regulovalo parkování v Říčanech

Středočeský krajský úřad zrušil dopravní opatření v Říčanech u Prahy, jejichž součástí jsou parkovací zóny. Vydáním opatření obecné povahy byl podle krajského odboru dopravy porušen zákon, vyplývá z rozhodnutí na úřední desce kraje. Město se chce bránit u soudu. K dopravním regulacím v Říčanech se bude odpoledne konat referendum.

Rozhodnutí bylo na úřední desce kraje vyvěšeno v pondělí, tedy den před termínem referenda. Zástupci radnice se tomu podivili, mluvčí hejtmanství David Šíma ale jakoukoliv souvislost s referendem odmítl. „Příslušný odbor v dané věci rozhodoval zcela dle standardních postupů, zásadně proto odmítáme, že by k rozhodnutí došlo v návaznosti na dnes konané referendum,“ řekl.

Stěžovatel poukazoval například na zřízení placeného stání na některých obousměrných komunikacích bez dodržení dostatečného průjezdního pruhu pro každý směr jízdy nebo kritizoval umístění zpomalovacích prvků. Krajští úředníci mu dali za pravdu, opatření je podle nich s to negativně ovlivnit bezpečnost a plynulost silničního provozu.

„Středočeský kraj předmětným rozhodnutím zrušil opatření obecné povahy vydané Městským úřadem Říčany, kterým bylo stanoveno svislé a vodorovné dopravní značení na silnicích a ulicích města v souvislosti se zavedením projektu Parkuj dobře v Říčanech,“ uvedl Šíma.

Starosta: Kraj nám hází opět klacky pod nohy

Vedení města se proti rozhodnutí krajského úřadu ohradilo. „Odbor dopravy Středočeského kraje Říčanům opět hází klacky pod nohy. Podobně jako v roce 2018 nám dočasně zrušil zákaz tranzitu, kraj podobně nestandardním krokem zrušil i opatření obecné povahy na regulaci parkování,“ uvedl na Facebooku starosta David Michalička (Klidné město). Říčany se budou bránit proti rozhodnutí krajského úřadu soudně. Parkovací systém je zatím nadále v platnosti.

Podobné to bylo s regulací kamionů

Připomněl tak situaci, kdy krajský úřad zrušil zákaz průjezdu kamionů městem. Radnice ale podstoupila celý proces znovu a opatření obecné povahy znovu nabylo účinnosti.

Podle říčanské opozice za STAN krajský úřad rozhodl, že přestávají platit dopravní opatření spojená s říčanským parkovacím systémem, která „odporovala předpisům a někdy i zdravému rozumu“. „Samotný systém zrušený není, nicméně lidé o něm budou moci rozhodnout v referendu,“ dodalo hnutí STAN na Facebooku.

Dopravní opatření zavedená v rámci projektu Parkuj dobře v Říčanech mají zajistit víc parkovacích míst a přispívat ke zklidnění dopravy ve městě. Jejich součástí jsou i parkovací zóny. Záměr uspořádat referendum vzešel od kritiků parkovacích zón, které platí v Říčanech od loňského srpna. Referendem chtěli dosáhnout jejich zrušení.