Více silnic v Praze bude „pod dohledem“ radarů. Městská firma kontroluje jejich funkčnost

Události ČT: Radarů v Praze bude víc (zdroj: ČT24)

Společnost Technologie hlavního města Prahy začala kontrolovat funkčnost radarů, které měří rychlost řidičů. Právě městská firma od nového roku radary převzala do správy. Zařízení, která byla mimo provoz, také opravuje. Řidiči si tak budou muset dát ještě větší pozor na dodržování rychlosti. Pražský magistrát řešil za uplynulé tři roky téměř sedm set tisíc překročení rychlosti, které zachytily právě městské radary.

Městská společnost momentálně kontroluje, zda všechny radary v Praze fungují tak, jak mají. „Některé lokality funkční nebyly, tímto se ten stav narovnává. Máme převzato osm lokalit, dalších dvacet do začátku března tohoto roku,“ uvedl člen představenstva firmy Technologie hlavního města Prahy Libor Fiala.  

V celé metropoli kontroluje dopravu asi 840 kamer. Na dodržování rychlosti si řidiči musí dát pozor na více než stovce míst. „Lokality, které jsou zařazené do systému měření úsekové rychlosti a okamžité rychlosti, jsou hlavní lokality jako Barandovský most nebo Evropská, kde dochází k častému porušování rychlosti,“ řekla mluvčí Technické správy komunikací v Praze Barbora Lišková.  

Radarů v ulicích přibývá

Mezi další sledované lokality patří například i ulice 5. května, která je jedním z nejrušnějších a nejvytíženějších dopravních uzlů ve městě. To, že provoz v ulici hlídají kamery, poznají řidiči podle bílých pruhů na silnici, které označují začátek měřeného úseku.

Magistrát Prahy a policie vybírají místa k měření společně. Monitorovaných úseků neustále přibývá. „Seznam je průběžně aktualizován, například teď do něj přibylo místo v Praze 6, křižovatka ulic Alžírská a Dejvická. Dále ulice v Holešovičkách - tam byl nově prodloužený měřený úsek a rychlost byla snížena ze 70 na 50 kilometrů v hodině kvůli bezpečnosti a plynulosti provozu,“ popsal mluvčí pražské policie Jan Rybanský.  

Městská policie v Praze loni předala magistrátu víc než 143 tisíc přestupků v souvislosti s překročením rychlosti, které odhalil právě kamerový systém.