V Prostějově měří rychlost nový radar, střídat se bude na třech místech

Události v regionech: V Prostějově funguje nový radar (zdroj: ČT24)

Zklidnit dopravu a pokutovat řidiče, když překročí povolenou padesátku, má prostějovským strážníkům pomoci nový radar. Zatím měří rychlost na jednom místě, do konce roku by měl dohlížet na tři vytížené ulice. První pokuty dostanou šoféři už za první den provozu přístroje.

Radar na okraji Prostějova přešel ze zkušebního do ostrého provozu. Za půl dne vyfotil čtyři desítky řidičů, kteří jeli rychleji než povolenou padesátkou. „Z hlediska porušování předpisů a velké rychlosti vozidel jsme to vybírali v těchto lokalitách,“ zdůvodnil umístění radaru ředitel městské policie Libor Šebestík.

Policisté mají k dispozici jeden radar, který se bude střídat postupně na třech problematických místech. Řidiči ale nepoznají, který z nich je právě aktivní. „Měří to i v obou směrech, jak na příjezdu, tak odjezdu z města,“ přiblížil Šebestík.

Do konce roku vybudují nová radarová stání také v Dolní a nedaleké Olomoucké ulici. Nahradí tak původní měřiče rychlosti, které zde ale nefungují už několik let. Z provozu je vyřadily problémy kvůli porušování zákona. Konkrétně možné úniky osobních údajů o řidičích.

Stejný systém měření jako v Prostějově používají na střední Moravě také například v Hranicích a třetím rokem také v Přerově. „V letošním roce nám radary zanechaly informaci o třinácti tisících řidičích, kteří překročili povolenou rychlost. Od ledna do konce srpna nám zaplatili na pokutách 8,5 milionu korun. Nicméně vloni ve stejném období zaplatili o dva miliony víc,“ shrnula mluvčí přerovského magistrátu Lenka Chalupová.