V Pardubicích si připomínají 80. výročí heydrichiády. Na počest zavražděných zapálili skoro dvě stovky svíček

Pietními akty a setkáním pamětníků si lidé v Pardubicích připomněli 80. výročí heydrichiády. U Památníku Zámeček se odpoledne rozsvítilo 194 svíček, které symbolicky připomněly ležácké a lidické obyvatele, které Němci po atentátu na říšského protektora Reinharda Heydricha zavraždili.

Proběhl také pietní akt u Larischovy vily, která je symbolem československého odboje. Nacisté v jejím sklepení vyslýchali spolupracovníky výsadkářů ze skupiny Silver A i obyvatele Ležáků. Akce nazvaná Silver A v paměti tří generací se konala už potřinácté. Loni ji organizátoři nepořádali kvůli pandemii. Setkání odpoledne pokračovalo například historickou přednáškou v Sezemickém domě. 

„Je to možná poslední kulaté výročí, kdy ještě budou očití svědkové. Když jsem přebíral odbor válečných veteránů na ministerstvu obrany, tak bylo ještě 1724 válečných veteránů. Když jsem ho před dvěma lety opouštěl, byly jich necelé tři stovky. V současné době jich bude ani ne stovka, průměrný věk je 95 let, 97 let,“ uvedl na pietní akci ředitel Památníku Lidice Eduard Stehlík. 

Na setkání přijel i Jiří Pitín, přeživší dítě z vypálené osady Lidice. Bylo mu sedm týdnů, když obec zmizela z mapy. Jeho desetiletá sestra Marie byla zavražděna v Chelmnu. „Kdybych byl jen o rok starší, tak jsem znázorněný na pomníku lidických dětí a sestra mě drží za ručičku,“ řekl. Jako miminko byl v pražském kojeneckém ústavu, od roku 1943 do konce války pobýval v Masarykových domovech. Po válce žil se svojí tetou v Dejvicích. 

Anténa se našla na půdě v Bohdanči, spojila skupinu Silver A s Londýnem

Hosté si v Pardubicích připomněli, že parašutisté byli vysazeni společně se skupinou Silver B a Anthropoid na okupovaném území 29. prosince 1941. Radistovi Jiřímu Potůčkovi ze Silver A se podařilo navázat hovor s Londýnem 15. ledna. S domácím odbojem neměli v Británii spojení od 3. října 1941. Podle Stehlíka šlo o mimořádnou událost, tři členové paravýsadku byli následně povýšeni.

Z radiosoupravy se dochovala pouze anténa, našel ji v Lázních Bohdaneč majitel jednoho domu Adolf Vondrka před lety na půdě, odkud Potůček vysílal. „Originál dvou antén je stále na půdě v Bohdanči. Ještě upravíme půdní prostor, aby to bylo vzpomínkové místo. Uvažujeme, že tam umístíme panely o odbojářích, kteří v Bohdanči Potůčkovi pomáhali,“ řekl Vondrka. 

K 80. výročí se také bude konat akce Libuše volá Londýn. „Bude v sobotu 2. dubna, záměr je udělat oboustranné spojení s Londýnem,“ sdělil Vondrka.  

Atentát na Heydricha skupina Anthropoid provedla 27. května 1942. Hned po atentátu bylo vyhlášené stanné právo a začaly masové popravy. Sedm parašutistů zahynulo 18. června v Praze. Nacistický teror vyvrcholil v červnu 1942 vyhlazením Lidic a Ležáků. Tisíce lidí nacisté odvlekli do koncentračních táborů, mnoho jich nepřežilo.