Lidé mohou podávat žádosti o odškodnění za výbuchy ve Vrběticích. Nárok jich bude mít na osm tisíc

Události v regionech: Lidé mohou podávat žádosti o odškodnění za Vrbětice (zdroj: ČT24)

Zákon o odškodnění za výbuchy muničních skladů ve Vrběticích na Zlínsku začal platit. Nárok na peníze bude mít až osm tisíc lidí. Někteří žádosti odeslali už v pondělí. Podmínkou pro výplatu peněz je trvalé bydliště v některé z pěti obcí v době od explozí v roce 2014 po ukončení zásahu bezpečnostních složek v roce 2020.

Na odškodnění bude mít nárok i Josef Viceník z Bohuslavic nad Vláří. Od jeho domu to v době explozí bylo 1,5 kilometru k nejbližšímu muničnímu skladu. Tamní obyvatelé i ti ze sousední Divnice přitom byli z odškodnění dlouho vyloučeni. Šlo o jeden z velkých paradoxů celé události. Lidé z domů na okrajích vesnic totiž byli opakovaně evakuováni jako všichni ostatní. K vrbětickým skladům to měli nejblíže.

Při prvním odškodnění měly na 3100 korun nárok jen dva tisíce lidí. To druhé, ze zákona, dostane až osm tisíc lidí z pěti vesnic. Pokud v oblasti měli celou dobu trvalé bydliště, obdrží až devadesát tisíc korun. Žádosti musí podat do konce letošního června. „Když některou důležitou informaci – například datum narození – neuvedete, nic se neděje. Vyzveme vás k doplnění žádosti,“ sdělil náměstek ministra vnitra Petr Vokáč.

Mapa Vrbětických skladů
Zdroj: ČT24

Dohled policistů a vojáků

Jeden z mnoha příkladů, jak exploze zasáhly lidem do životů, se nabízí v Haluzicích. Před sedmi lety tam stál velký vojenský tábor. Stovky policistů a vojáků nepřetržitě střežily nebezpečný prostor. Vesnice na Zlínsku tak byla v té době rušnější než krajské město.

Ačkoliv už se do Haluzic vrátil klid, šest let nebezpečí završí až odškodnění. Čeká se také na vypátrání viníků explozí, při kterých dva lidé zemřeli. Stopy aktuálně vedou k agentům ruské tajné služby. Policie po nich pátrá. Česko vyzvalo Rusko k náhradě škod. Zatím bez výsledku.