Zastupitelé schválili postup převodu družstevních bytů v Olomouci. S malým doplatkem

Zastupitelstvo Olomouce po více než pětihodinové diskusi schválilo záměr postupu dlouho chystaného převodu čtyř stovek družstevních bytů na nájemníky s doplatkem, který činí jen malou část jejich obvyklé ceny. Nájemníci s tímto řešením převodu družstevních bytů většinou souhlasí. Za byty zaplatí celkem přes padesát milionů korun, peníze připadnou dvěma bytovým družstvům.

Primátor Miroslav Žbánek (ANO) po schválení záměru postupu převodu družstevních bytů upozornil, že celý proces je teprve na samém začátku. Zastupitelstvo ještě bude v příštích měsících projednávat jednotlivé právní úkony, aby transakce s družstevními byty mohla být zdárně dokončena. Podle schváleného záměru postupu by měl obnášet doplatek nájemníků na jeden družstevní byt 2421 korun a 3246 korun za metr čtvereční.

Radní v předkládací zprávě pro zastupitele upozornili, že schválenou variantu se dosud nepodařilo prosadit v družstvech, pod která nyní byty spadají. Tento způsob převodu s menším doplatkem družstevních bytů naopak podporují nájemníci.

Ve hře byly ještě dvě varianty

Druhá připravená varianta počítala s vyšším doplatkem, což se nájemníkům už nezamlouvalo. Návrh vycházel z aktuálních rozhodování orgánů družstev. „Výhodou je také bezpečnější míra doplatku a přísnější přístup k nakládání s majetkem,“ stojí v předkládací zprávě. Třetí navrhovaný způsob zahrnoval převod spoluvlastnických podílů z družstev na radnici, která by pak mohla rozhodnout o převodech bytů. Na seznamu možných řešení byla i varianta vyčkat s převodem bytů na rozhodnutí soudu o platnosti smlouvy o smlouvě budoucí, jež se této realitní transakce týká. S tímto řešením nájemníci nesouhlasili.

Před více než dvaceti lety v Olomouci začala stavba bytů, kterou zčásti dotoval stát, část nákladů zaplatili nájemníci a zbytek doplatili v nájemném. „Smlouvy měly určité znění. Že po dobu dvaceti let budeme splácet něco jako hypotéku. A po dvaceti letech se nám byty přepíší do osobního vlastnictví,“ řekla již dříve jedna z nájemnic.

Vedení družstev doporučila počkat na rozhodnutí soudu

Návrh na způsob převodu družstevních bytů, který počítal s doplatkem pro bytová družstva, byl v červnu z jednání zastupitelstva stažen. Nájemníci tvrdí, že byty družstvům, v nichž má majetkový podíl město, dvacet let spláceli a požadovali je převést bez doplatku. Radní se rozhodli návrh dopracovat, aby transakce s byty v hodnotě bezmála 870 milionů korun byla důkladně připravena.

K variantě převodu bytů s doplatkem se nakonec začal klonit i právní zástupce části nájemníků Zdeněk Joukl. Vedení družstev po poradě s kontrolními komisemi naopak doporučila vyčkat na rozhodnutí soudu ohledně platnosti smluv.