Budově pošty u brněnského nádraží chce nový vlastník vrátit funkcionalistickou podobu

Funkcionalistickou budovu pošty u hlavního nádraží v Brně zakoupila v elektronické aukci společnost Recollect. Česká pošta, která budovu dosud vlastnila, v pondělí potvrdila její prodej za 117 milionů korun, jméno vítěze aukce ale nezveřejnila. České dráhy, které mají na budovu předkupní právo, nabídku nevyužily.

„Cílem společnosti Recollect je po úspěšném dokončení koupě této stavby navrátit této významné budově krásnou funkcionalistickou podobu,“ píše v tiskové zprávě firma, která je součástí koncernu Finanční skupiny Trinity Bank.

Společnost uvedla, že se nechystá budovu přestavět například na byty. „Budova bude využívána v souladu s územním plánem a budoucí podobou lokality po přesunu nádraží a bude opravena do kvalitního stavu s respektem k funkcionalismu. Konkrétní diskuse s odpovědnými orgány začnou až po nákupu budovy a po analýze její zanedbanosti,“ uvedla společnost ve vyjádření.

České dráhy budovu nechtějí

Mluvčí České pošty Ivo Vysoudil v pondělí řekl, že předkupní právo na budovu mají České dráhy, kterým bude nabídnuta za cenu stanovenou elektronickou aukcí. Aukce posloužila ke stanovení tržní ceny budovy.

Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová ale uvedla, že dráhy budovu odkoupit nechtějí. „České dráhy mají na budovu předkupní právo, protože stojí na jejich pozemcích. Tuto nabídku ale nevyužily,“ potvrdila Rajnochová.

Pošta otevře v centru dvě nové pobočky

Česká pošta se budoucností budovy, kterou navrhl architekt Bohuslav Fuchs, zabývala delší dobu, protože jejímu provozu nevyhovuje, je neekonomická a naddimenzovaná. Namísto pobočky hned vedle hlavního nádraží plánuje pošta otevření dvou poboček nových. Jedné v Obchodním centru Letmo naproti nádraží a jedné v objektu Šumavská Tower v městské části Královo Pole. V budově u hlavního nádraží ale bude pošta fungovat nejméně do poloviny příštího roku.

Nádražní poštovní úřad v Brně
Zdroj: Muzeum města Brna

Nádražní pošta podle návrhu Bohuslava Fuchse byla postavena na konci 30. let minulého století jako provizorium. Už tehdy se uvažovalo o přesunu brněnského nádraží, proto Fuchs budově navrhl lehkou ocelovou konstrukci, aby byla snadno rozložitelná. Raritou budovy je výtah páternoster, který nechala pošta v roce 2013 opravit do provozuschopného stavu. V 80. letech byla budova částečně opravena, ale v současnosti potřebuje celkovou rekonstrukci.

Trinity Bank existuje na trhu dvacet pět let. Hlavními pilíři banky jsou financování nemovitostí a developerských projektů a dlouhodobé zhodnocení peněz v rámci spořicích a vkladových účtů. Banka dříve byla záložnou Moravský Peněžní Ústav. Společnost byla založená v roce 1996 ve Zlíně a patřila mezi největší spořitelní družstva v Česku. Bankovní licenci dostala od České národní banky v polovině prosince 2018, následně se přejmenovala na Trinity Bank.