Česká pošta prodala budovu u hlavního nádraží v Brně. Nového majitele zatím nezveřejnila

Budova pošty u hlavního vlakového nádraží v Brně byla v elektronické dražbě prodána za vyvolávací cenu 117 milionů korun. Jméno nového majitele Česká pošta zatím nesdělila. Předkupní právo na objekt mají České dráhy, pošta je osloví a za tuto cenu jim ho nabídne. Provoz v budově od architekta Bohuslava Fuchse se prý poště nevyplatil. Chce zřídit místo ní další dvě pobočky ve městě.

O prodeji památkově chráněné budovy u hlavního vlakového nádraží v Brně začala Česká pošta uvažovat na začátku roku. Je ve špatném technickém stavu a pošta ji navíc využívala asi jen z jedné třetiny. Její rekonstrukce by vyšla na desítky milionů korun. 

„Budova je pro Českou poštu nevyhovující, neekonomická, zbytečně naddimenzovaná. V současné době je ze dvou třetin nevyužitá. V budově máme celkem tři haly pro veřejnost, které jsou obsluhovány separátně, kvůli tomu máme vyšší provozní náklady,“ vysvětlil v září mluvčí České pošty Ivo Vysoudil.

Pošta se proto rozhodla pro aukci. Ta říjnová ale nevyšla, o budovu nikdo neprojevil zájem. O měsíc později už byla úspěšná. Budovu koupil zatím neznámý subjekt za vyvolávací cenu. „Z toho vyplývá, že nikdo nepřihodil. Nyní začne jednání s vítězem aukce. Zároveň musíme oslovit České dráhy, které mají na budovu předkupní právo. Díky aukci byla zjištěna tržní cena nemovitosti a za tuto cenu ji drahám Česká pošta nabídne,“ dodal Vysoudil.

Namísto pobočky vedle hlavního nádraží plánuje pošta otevřít dvě nové – jednu v Obchodním centru Letmo naproti nádraží a jednu v objektu Šumavská Tower v městské části Královo Pole. V budově u nádraží ale bude pošta dál fungovat nejméně do poloviny příštího roku.

Nádražní pošta podle návrhu Bohuslava Fuchse byla postavena na konci třicátých let minulého století jako provizorium. Už tehdy se uvažovalo o přesunu brněnského nádraží, proto Fuchs budově navrhl lehkou ocelovou konstrukci, aby byla snadno rozložitelná.

Raritou budovy je v současnosti výtah paternoster, který nechala pošta v roce 2013 opravit do provozuschopného stavu. V osmdesátých letech prošla budova částečnými opravami, ale v současnosti potřebuje rekonstrukci celkovou.