Soud zprostil obžaloby osm lidí a jednu firmu v krkonošské kauze

Krajský soud v Hradci Králové zprostil obžaloby všech devět obžalovaných v kauze dotačního podvodu a poškození přírody v Krkonoších, takzvané krkonošské kauze. Verdikt je nepravomocný. Předseda senátu Petr Mráka začal číst verdikt po 8:30, odůvodnění rozsudku se očekává později.

Takzvaná krkonošská kauza, ve které figuruje devět obžalovaných, z toho osm lidí a jedna firma, má vztah k městu Pec pod Sněžkou a území v péči Správy KRNAP.

Obžaloba byla podána pro trestné činy pokusu dotačního podvodu, pokusu poškození finančních zájmů Evropské unie a poškození a ohrožení životního prostředí a zneužití pravomoci úřední osoby.

Jedna část kauzy se týká úložiště zeminy v Peci pod Sněžkou, druhá souvisí s údajným pokusem o dotační podvod v projektu Herní krajiny Pecka na Portáškách nad městskou částí Velká Úpa. V případě dokonání podvodu mohla podle původně podané obžaloby vzniknout škoda přes 30 milionů korun.

Herní krajina Pecka vznikla za 45 milionů korun, pro lidi byla otevřena v létě 2018 a vstup je tam zdarma. Podle spisu nebyly splněny podmínky pro čerpání dotace z přeshraničního programu Interreg V-A CZ-PL.

Královéhradecký soud případ s přestávkami projednává od 7. září 2020.