V Pardubicích se přou, kdo může vyhlásit stavební uzávěru a zabránit developerskému projektu

Politici, úředníci ani právníci se v Pardubicích nemohou shodnout na tom, kdo může vyhlásit stavební uzávěru. První městský obvod chtěl zabránit developerskému projektu, město ale tvrdí, že k tomu nemá kompetence.

V pardubických vnitroblocích plánuje jeden z developerů výstavbu dalších bytů. Místní tam ale novostavby nechtějí, sepsali petici. „Během asi deseti dnů bylo posbíráno na šest set podpisů,“ poznamenal architekt Miroslav Chaloupka, který petici také podepsal.

První pardubický obvod chtěl nespokojené obyvatele podpořit a začal v lokalitě připravovat stavební uzávěru, vzápětí ale narazil na odpor radnice. „Velká radnice, respektive právníci, tvrdí, že to v naší gesci není. Náš odborník tvrdí, že to v naší gesci je,“ řekla starostka obvodu Alena Stehnová (ANO).

„To je naprostá neschopnost a nekompetentnost lidí na úřadu městského obvodu, statutem tuto kompetenci má rada města,“ oponuje náměstek primátora Pardubic Petr Kvaš (ODS).

Nový územní plán je v přípravě

Velká radnice je proti vyhlášení stavební uzávěry. I přesto, že s další výstavbou bytů v lokalitě chystaný nový územní plán nepočítá. „Nový územní plán je v přípravě, je před veřejným projednáním, nikdo neví, jak skončí,“ řekl Kvaš.

„Konkrétně tuto lokalitu uvádí připravovaný nový územní plán jako prostor, který by neměl být v žádném případě zastavěn,“ podotknul pardubický architekt Milan Košař.

Kuriózní spor se táhne už čtyři měsíce. Městský obvod se obrátil na legislativní výbor Poslanecké sněmovny a zvažuje i soudní spor.