V Olomouci se otevřelo špičkové vědecké centrum. CATRIN chce konkurovat českým i evropským ústavům

Události v regionech: Český institut výzkumu a pokročilých technologií se dočkal oficiálního otevření (zdroj: ČT24)

V Olomouci se v pátek oficiálně otevřel Český institut výzkumu a pokročilých technologií (CATRIN), který vznikl propojením tří špičkových vědeckých center Univerzity Palackého. Statut institutu začal platit už loni na podzim. V současné době CATRIN zaměstnává 220 lidí, mezi nimi jsou i nejcitovanější vědci světa. Vznik centra, které se připravovalo několik let, doprovázely spory uvnitř akademické obce ohledně podoby integrace výzkumných kapacit.

Vědecké centrum, které má ambice konkurovat předním tuzemským i evropským výzkumným ústavům, se zaměřuje na mezioborový výzkum nanotechnologií, biotechnologií a biomedicíny s velkým důrazem na mezinárodní spolupráci a přenos výsledků do praxe.

„Naší prioritou je zaměřit se na nové možnosti získání a ukládání zelené energie, podílet se na rozvoji udržitelného zemědělství, ochraně životního prostředí nebo prevenci a léčbě civilizačních chorob. Vedle špičkového základního výzkumu velkou pozornost věnujeme přenosu výsledků bádání do praxe,“ uvedl ředitel ústavu Pavel Banáš.

Světové mozky na jednom místě v Olomouci

V ústavu pracuje přes 220 lidí, z toho asi třetina cizinců. Mezi nimi je i několik výzkumníků, kteří se pravidelně objevují v seznamu nejcitovanějších vědců světa vyhlašovaném každoročně americkou společností Clarivate Analytics, jde například o odborníka na elektrochemii Patrika Schmukiho ze Švýcarska, amerického chemika narozeného v Indii Rajendera Varmu či fyzikálního chemika Radka Zbořila.

Institut úzce spolupracuje s řadou zahraničních pracovišť včetně předních vědeckých ústavů z Itálie, Španělska, Švýcarska, Německa, USA, Japonska a dalších zemí. Navázaná strategická partnerství s vybranými institucemi chce ústav podle ředitele Banáše využít pro pravidelné výměnné pobyty vědců a zvýšení úspěšnosti ve velkých grantových výzvách. Konečný počet zaměstnanců ústav nedefinoval.

„CATRIN byla založena s tím, že je to otevřená struktura a může v budoucnu integrovat i další týmy z různých oblastí vědy a týmy. Případné navyšování počtu zaměstnanců bude souviset i s úspěšností v grantových soutěžích,“ sdělila mluvčí ústavu Martina Šaradínová.

První úspěchy

Vysokoškolský ústav začal fungovat 1. října loňského roku. Pracovníci CATRIN zaznamenali významné úspěchy například v oblasti vývoje nových materiálů odvozených od grafenu pro ukládání energie. Vědci také nalezli cestu, jak zabránit rezistenci bakterií vůči antibiotikům i nanočásticím. U čištění vod vyvinuli unikátní sorbenty dovolující účinné odstraňování těžkých kovů či separaci vzácných kovů z vod.

Olomoučtí badatelé také popsali nové cesty, jak s pomocí chemického inženýrství na úrovni jediných atomů zvýšit účinnost přeměny sluneční energie na vodík či jak využít sluneční energii k velmi účinné přeměně na teplo pomocí takzvaných plazmonických materiálů.