Jeden z domů v blízkosti místa výbuchu v Koryčanech začal praskat. Podle statika je neobyvatelný

Události: Situace v Koryčanech po středečním výbuchu (zdroj: ČT24)

Jeden z rodinných domů v sousedství domu v Koryčanech na Kroměřížsku, který zničil středeční výbuch, je podle statika neobyvatelný. Po explozi má poškozenou konstrukci, hasiči proto zajistili stabilizaci objektu. Exploze si vyžádala životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.

Ve čtvrtek večer se podle mluvčí hasičů na štítové stěně sousedního domu objevily nové praskliny, na místo proto znovu vyjížděli profesionální hasiči. „Po příjezdu ihned evakuovali obyvatele obou přilehlých rodinných domů a velitel zásahu na místo povolal statika,“ uvedla mluvčí krajských hasičů Lucie Javoříková.

Velitel zásahu si podle ní spolu se statikem prohlédl obě budovy v těsném sousedství domu, který exploze zcela zdemolovala. „Bylo zjištěno, že došlo ke zhoršení stavu vnější konstrukce jednoho z objektů, který se nachází vedle rodinného domu zničeného výbuchem. Statik zakázal užívání tohoto objektu a nařídil zajištění jeho obvodových konstrukcí,“ uvedla mluvčí.

Hasiči dům stabilizovali

Hasiči se podle ní postarali o stabilizaci rohu domu, a to z vnějšku i uvnitř. Konstrukce zajistili pomocí stabilizačních stojek a výdřevy, kterou na místo dopravil speciální kontejner z Kroměříže. O dalším osudu objektu rozhodne podle Javoříkové statik.

Výbuch prověřuje policie jako obecné ohrožení z nedbalosti. Právní kvalifikace se ještě může změnit. „Před explozí majitelé prováděli v domě rekonstrukci. Při ní bylo poškozeno plynové potrubí, což vedlo k následnému výbuchu,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová. Exploze si vyžádala životy dvou dobrovolných hasičů, kteří kvůli úniku plynu do domu přijeli. Zranění jsou jejich dva kolegové a další dva lidé. Výše škody způsobené středečním výbuchem zatím stále není známá. „Mohla být jasná za týden či dva,“ řekla policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Středeční výbuch plynu v rodinném domě si vyžádal životy dvou zasahujících dobrovolných hasičů, další čtyři lidé utrpěli zranění.

Hasiči v neděli uctí památku zesnulých kolegů

Na budovách Hasičského záchranného sboru po celé republice budou v neděli 19. září vyvěšeny černé vlajky symbolizující smutek nad tragickou ztrátou dvou hasičů, případně budou staženy stávající vlajky na půl žerdi.

Stejný den, v pravé poledne, po celém Česku vyjede technika před hasičské stanice se zapnutým výstražným světelným zařízením (bez zvukového signálu) a jejich osádky nastoupí v zásahovém oděvu k uctění památky zesnulých hasičů minutou ticha.