V některých obcích na jihu Moravy je stále problém se zásobováním vodou. Kraj i stát slibují pomoc

Obcím z jižní Moravy pomůže s financováním vodovodu stát i kraj (zdroj: ČT24)

Na jižní Moravě jsou stále obce, kde mají obyvatelé problémy se zásobováním vodou, a to jak pitnou, tak užitkovou. Například v Újezdu na Znojemsku musí část místních chodit k obecnímu vrtu. Na stavbu infrastruktury mohou radnice získat peníze, dotace nabízí například ministerstvo zemědělství nebo Jihomoravský kraj.

Například manželé Kučerovi z Újezdu na Znojemsku musejí každý týden dvakrát k obecnímu vrtu i s několika barely. Nejen že jim chybí pitná voda, nemůžou se dokonce ani vykoupat tak, jak je to v 21. století standardní. „Vezmeme hrníček, polijeme se vodou, namydlíme se, znovu se polijeme vodou a jsme vykoupaní,“ popsala Milada Kučerová. 

Problémy s nedostatkem vody trápí velkou část rodin z Újezdu. Studny místním totiž vysychají nebo z nich teče špinavá voda plná dusičnanů a bakterií. Na vrt je odkázána minimálně čtvrtina obyvatel. „(K vrtu) jezdím denně, protože na vaření, praní, na všechno si musíme vodu dovážet,“ popsala svou zkušenost Božena Křížková.

Čekání na vodovod

O obecní vodovod místní usilují nejméně osm let. Jeho cena by měla být až osm milionů korun. Jenže obci chybějí peníze, její rozpočet je totiž jenom asi čtvrtinový. „Až bude stavební povolení, tak uvidíme, kolik nám dají, kolik ušetříme. Nějaký menší úvěr si vzít můžeme,“ uvedl starosta Újezdu Josef Kazdera (nestr.).

Velké problémy s vodou má také obec Prostřední Poříčí na Blanensku, ani ta není napojena na veřejný vodovod. Také tam jsou místní odkázáni na vlastní studny, případně vrty. „Někteří obyvatelé si musí v období sucha dovážet vodu. Obyvatel máme 281,“ řekl starosta Bedřich Folkman (nestr.).

 V Jihomoravském kraji není napojeno na vodovod celkem 27 obcí, nejvíc se jich nachází na Znojemsku. V krajském plánu rozvoje se podle radního Vladimíra Šmerdy (ODS) počítá s řešením pro všechny obce. „Můžou být napojeny na místní vrty, můžou být napojeny na různé zdroje. Ten rozvod záleží na nich, jestli si to udělají,“ uvedl.  

Kromě Jihomoravského kraje mohou obce požádat o finanční pomoc i ministerstvo zemědělství, které má na tyto práce vyčleněno až 2,1 miliardy korun. „V tuto chvíli obdrželo finanční prostředky už 160 projektů,“ řekl náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík. Obce mohou žádosti posílat do konce září letošního roku.