Opravy nemocnice ve Slaném se protáhnou na rok. Město hrozí firmě pokutou

Stavební práce komplikují provoz nemocnice ve Slaném (zdroj: ČT24)

Práce v areálu nemocnice ve Slaném se znovu protahují. Místo šesti měsíců budou nakonec dělníci na místě celý rok. Podle ředitele to významně paralyzuje chod zařízení. Město, které zakázku platí, už stavební firmě hrozí pokutami. Ta se ale brání, že problémy způsobila především nepřesná projektová dokumentace.

Boční vjezd do nemocnice ve Slaném slouží už víc než půl roku nejen jako hlavní, ale i jako jediný vstup do areálu – pro personál, pacienty, osobní auta, sanitky. Stavební práce měly skončit už na jaře, termíny dokončení se ale několikrát posouvaly. Aktuálně se počítá s předáním stavby na přelomu září a října.

„Celou dobu se nemohou dostat sanitky normální cestou k urgentnímu příjmu, musí zadními vchody, stěhovat pacienty velmi složitě a jaksi bonbonkem bylo, že přestavba prostoru vrátnice, která měla trvat prvních čtrnáct dní v červenci, dosud neskončila,“ popsal ředitel Nemocnice Slaný Štěpán Votoček.

Podle jednatele firmy, která stavbu provádí, se na zdržení podepsaly nejen potíže se sháněním materiálu a kvalifikované pracovní síly kvůli pandemii koronaviru, ale i nepřesná projektová dokumentace. Chyběly informace například ohledně síťových kabelů. Dokončit teď podle nich zbývá už jen patnáct procent prací. Nově stanovený termín tak považují za konečný.

„Za každý den nedokončení tam máme smluvní pokutu. Ale říct teď v jaké výši smluvní pokuta bude, je předčasné. Harmonogram se neustále posouvá a tím roste částka, kterou firmě budeme blokovat,“ vysvětlil starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS). Výsledkem stavebních prací bude nejen nový hlavní vjezd, ale i chodníky a přibýt mají i další parkovací místa uvnitř areálu.