Obcemi poničenými tornádem putují statici a projektanti. Radí s výstavbou domů

Odborníci z České komory autorizovaných inženýrů a techniků činných ve výstavbě (ČKAIT) zorganizovali putovní poradnu v jihomoravských obcích, které poničilo tornádo. Statici, projektanti a také právníci přímo na místě radí lidem s výstavbou nových domů. Stánek je určený zejména těm, kteří definitivně přišli o střechu nad hlavou a stavbu nového domu budou zařizovat úplně od začátku.

Místopředseda ČKAIT Alois Materna uvedl, že častým problémem je chybějící projektová dokumentace pro stavbu nového domu, případně to, že dokumentace je stará a nevyhovuje. „Skutečně se vyplatí, aby byly zpracovány nové kvalitní projekty, které budou vyhovovat současným podmínkám a budou energeticky úsporné,“ řekl. 

Podle zákona zpracovávají projektovou dokumentaci autorizované osoby, například členové České komory architektů nebo ČKAIT. „Komory vedou seznamy těch osob, které jsou oprávněny to dělat. My máme více než dvaatřicet tisíc členů, jen v brněnské oblasti je 241 autorizovaných statiků, myslím si, že ten nedostatek není,“ uvedl Materna. 

Peníze z programu Zelená úsporám pro stavbu nových domů

Odborníci, kteří nyní pomáhají v tornádem zasažených obcích, dokáží poradit právě i s případnými energetickými úsporami v nových domech. „Jsou tu lidé, kteří jsou na tuto oblast zaměřeni. Budou se určitě zpracovávat průkazy energetické náročnosti budov, které budou nezbytné k tomu, aby mohla být dotace (z nového programu Zelená úsporám) čerpána,“ sdělil místopředseda ČKAIT.  

Poradna začala v úterý fungovat v Hruškách, podle koordinátorky poradny ČKAIT Dominiky Hejdukové se však během dne dostane i na obyvatele ostatních poničených vesnic. „Budeme vždy v každé obci dvě hodiny a končíme velkým seminářem, workshopem v Mikulčicích, kde budeme přednášet o tom, co může komora pro občany udělat,“ řekla.  

„Největším přínosem (poradny) je to, že můžeme poskytnout základní informace, poradit s tím, jak je potřeba využívat autorizované osoby (při stavbách svépomocí), také jak jít podle stavebního zákona. Jsme i v jednání se stavebními úřady, takže se snažíme podat i informace o tom, co stavební úřady vyžadují,“ popsala Hejduková s tím, že odborníci poradí i s tím, jak dosáhnout na dotace.