Pardubický kraj podepsal smlouvy s autobusovými dopravci. Antimonopolní úřad zamítl námitky

Pardubický kraj podepsal s dopravci desetileté smlouvy na provoz regionální autobusové dopravy. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže zamítl námitky jedné z neúspěšných společností, které dosud bránily podpisu.

Antimonopolní úřad nejdříve zamítl námitky ČSAD Slaný a About Me proti výsledkům tendru, první z firem ale podala proti jeho rozhodnutí na konci března rozklad. I ten úřad zamítl.

„Končí anabáze, která nám neumožnila podepsat smlouvy s vítěznými dopravci dříve. Nutno dodat, že podobný postup řešili dopravci také v jiných krajích. Už nyní tak jezdíme v takzvaném provizoriu, které v tuto chvíli končí v prosinci,“ řekl náměstek hejtmana Michal Kortyš (ODS).

Dopravci by měli v kraji původně jezdit od letošního 12. prosince. O novém termínu kraj jedná. „Naplánovaný prosincový termín je z důvodu neustálého prodlužování a odvolávání firem ohrožen, a proto budeme intenzivně jednat s novými dopravci o tom, kdy je z jejich pohledu reálný termín zahájení provozu,“ uvedl Kortyš.

Všechny vybrané společnosti budou zařazené do systému IREDO. Hodnota desetileté zakázky je 6,745 miliardy korun bez DPH. Výsledná cena se pak sníží o vybrané jízdné. Výběrové řízení bylo rozděleno na osm jednotlivých oblastí.

„Na Jevíčsku, Litomyšlsku, Lanškrounsku a Orlickoústecku zvítězilo sdružení firem BusLine LK a BL14. Přeloučsko bude zajišťovat společnost Umbrella Coach & Buses, Poličsko pak společnost ZDAR. Na Chrudimsku bude i nadále jezdit Arriva Východní Čechy a Holicko pro nás zajistí firma Car-Tour,“ vyjmenoval Kortyš.