Pardubický kraj může uzavřít smlouvy s autobusovými dopravci. Jezdit začnou do roka, uvedla MF Dnes

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zamítl rozklad podaný společností ČSAD Slaný, který firma podala proti výsledkům soutěže Pardubického kraje na provozování regionální autobusové dopravy. Noví dopravci by tak měli jezdit v regionu nejpozději od června příštího roku. Hejtmanství může s vybranými firmami podepsat smlouvy, uvedla Mladá fronta DNES (MfD) v úterním vydání pro Pardubický kraj.

Podle výsledku tendru měly jezdit od letošního 12. prosince v oblastech Ústí nad Orlicí, Jevíčko, Litomyšl a Lanškroun společnosti BL14 a BusLine LK. Holice a okolí měla obsluhovat společnost Car Tour, oblast Přelouče Umbrella Coach and Buses, Poličky společnost ZDAR a Chrudimi Arriva. Celková hodnota desetiletého kontraktu činila zhruba sedm miliard korun bez DPH. Cena se sníží o vybrané jízdné.

Antimonopolní úřad nejdříve zamítl námitky ČSAD Slaný a About Me proti výsledkům tendru, první z firem ale podala proti jeho rozhodnutí na konci března rozklad. Noví dopravci původně měli začít jezdit letos v prosinci, kvůli námitkám se však termín posune na léto 2022. Pro překlenutí si kraj objedná autobusy na přechodnou dobu, což však bude nákladnější.