Těžaři poničili hnízdiště břehulí. Inspektoři práce na štěrkovně zastavili

Firma zavezla hnízdiště břehule říční (zdroj: ČT24)

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) řeší nezákonné zavážení hnízdiště břehulí říčních u Grygova na Olomoucku. Na ohrožení chráněných ptáků v tamní štěrkovně upozornili ornitologové. Firma z Olomouce, která navážku prováděla, tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu, a práce zastavila.

Břehule říční na jaře vyhledává kolmé písčité svahy, svá hnízda pak ukrývá v norách hlubokých i víc než jeden metr. O jedno takové hnízdiště na štěrkovně u Grygova na Olomoucku tento ohrožený ptačí druh zčásti přišel.

„Dnes můžeme odhadnout, že břehule přišly o nějakých dvacet, třicet či padesát nor, část toho hnízdiště totiž byla nenávratně zavezena zeminou,“ popsal místopředseda Moravského ornitologického spolku Jiří Šafránek. Ornitologové se tak okamžitě po zjištění obrátili na ČIŽP, která práce na štěrkovně okamžitě zastavila. 

„Na základě protokolu o kontrole zahájila (ČIŽP) s tím provozovatelem správní řízení o pozastavení činnosti až do doby, než si vyřídí pravomocnou výjimku ze zákazu pro tyto zvlášť chráněné druhy živočichů,“ uvedl zastupující ředitel olomoucké pobočky ČIŽP David Petr.  

Firma chybu připustila

Firma, která zeminu na břeh navážela, v místě od loňského podzimu postupně zahlazuje následky těžby. „V oblasti, kde momentálně došlo ke konfliktnímu stavu s břehulemi, provádíme technickou sanaci za účelem zajištění stability svahu a stability cesty, která je na hranici těžby,“ řekl vedoucí přípravy výroby firmy Štěrkovny Olomouc Petr Juzik. 

Společnost uvádí, že řidiči nakladače a buldozeru si hnízdních nor nevšimli. „Nemůžeme říct, že se chyba nestala. Samozřejmě biomonitoring děláme, ale bohužel jsme se asi netrefili v časovém schématu do té správné doby, kdy tu břehule zahnízdily,“ vysvětlil Juzik.

Práce mohly způsobit smrt ptáků

Podle ornitologů byli někteří ptáci v norách pohřbeni zaživa. „Nyní je období, když začínají snášet vajíčka, takže je možné, že v některých hnízdech už byly plné snůšky a že tam samičky seděly,“ míní Šafránek.

Z firmy ale zaznívají jiné informace. „Břehule jsou pořád ještě ve stadiu budování, tak máme jistotu, že naší činností nedošlo k zavezení hnízdných nor,“ myslí si Juzik.  

Tito drobní stěhovaví ptáci podobní vlaštovkám dříve hnízdili v březích řek, po umělé regulaci vodních toků si našli náhradu v pískovnách, kde ale mohou komplikovat život těžařů. Práce v době, kdy břehule zrovna nevyvádí mladé, by ale ornitologům nevadily. „Od září je možné stěny upravovat, protože v té době odlétají, nebo jsou už na cestě do Afriky,“ vysvětlil Šafránek. 

Záchrana ohrožených ptáků

Případ v Grygově není první, kdy se ochrana přírody dostala do konfliktu se zájmy těžařů. Podobnou situaci řešila inspekce před dvěma lety také na pískovně u Ondratic na Prostějovsku.

I kvůli záchraně hnízdišť koupila letos Česká společnost ornitologická pískovnu Malá Lipová na Přerovsku. Žijí tam vlhy pestré, letos se tam poprvé zabydlely také břehule. Na místě vznikne naučná stezka, uprostřed pak i ptačí pozorovatelna.