Dravci obětí travičů. Ornitologové už našli víc mrtvých luňáků červených než za celý loňský rok

Ornitologové letos zaznamenali už pětadvacet případů otrávených nebo zastřelených ptáků. Většinou jde o dravce, nejčastěji káně lesní a také vzácného luňáka červeného. Na vině je ve většině případů jed karbofuran, jehož držení je v celé Evropské unii už od roku 2008 zakázané, dříve se používal jako pesticid.

Otrávených luňáků červených našli letos ornitologové v celém Česku už šest. Loni za celý rok čtyři. „Na začátku března to byl jeden na Kolínsku, dále tři luňáci na Břeclavsku, jeden na Klatovsku a naposledy jeden na Jičínsku,“ spočítala Klára Hlubocká, která se v terénu specializuje na vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí.

Ptáci byli otráveni karbofuranem, který je smrtelný i při malé dávce a život může zachránit pouze okamžité podání protijedu Atropinu.

Luňák na Břeclavsku měl štěstí

Velké štěstí měl jeden ze tří otrávených luňáků na Břeclavsku. Díky včasnému zásahu se ho podařilo zachránit.

„Přiotráveného, ale ještě živého luňáka našla turistka a nahlásila nález pracovníkům CHKO Pálava, kteří mě následně telefonicky požádali o radu. Bylo nutné urychleně podat protijed Atropin a dopravit luňáka do záchranné stanice,“ popsala Hlubocká.

Před vypuštěním do volné přírody dostal zachráněný dravec vysílačku, která slouží k monitoringu jeho pohybu a k odhalení případného nebezpečí.

Problémy na jižní Moravě

Oblast na jižní Moravě patří k dlouhodobě problematickým, Česká společnost ornitologická tu každoročně zaznamenává otravy karbofuranem.

„Letos jsme například na jedné lokalitě na Břeclavsku našli pět zabitých kání lesních najednou. Ale bohužel je to jenom kapka v moři všech případů, ke kterým naše terénní jednotka vyjíždí. Počet otrav v době koronavirové krize rozhodně neklesá,“ poznamenala Hlubocká.

Fenku ovčáka zachránili kolemjdoucí

Karbofuran, který traviči nejčastěji používají, je nebezpečný nejenom pro divoce žijící zvířata, ale také například pro psy. Na konci března se na Jičínsku karbofuranem přiotrávila při venčení fenka německého ovčáka, donedávna služební policejní pes.

Zvíře začalo kolabovat a nakonec ho pomohli zachránit náhodní lidé, kteří fenku i s majiteli naložili do auta a odvezli na ošetření. Veterinář rozpoznal typické příznaky pro otravu karbofuranem a nasadil infuzní terapii s Atropinem.

Česká společnost ornitologická předává případy otrávených živočichů policii, která je vyšetřuje jako trestné činy. Letos ornitologové předali policii už čtrnáct případů. Loni to za celý rok bylo čtyřiadvacet případů. Celkem ornitologové loni zaznamenali přes sto nálezů nelegálně zabitých zvířat.