Ústecký kraj se marně snaží prodat zámek v Liběšicích. Připravuje další aukci

Už šest let se Ústecký kraj marně snaží prodat zámek v Liběšicích na Litoměřicku. Pro chátrající památku totiž nemá žádné využití. Uspořádal jedenáct aukcí, naposledy byla vyvolávací cena 35 milionů korun. Žádný zájemce se ale do aukce opět nepřihlásil. Teď kraj připravuje dražbu dvanáctou.

První veřejnou dražbu zámku v Liběšicích kraj vyhlásil v roce 2017, tenkrát byla vyvolávací cena 40 milionů, poslední byla letos 9. května. Opět byla neúspěšná i přes to, že cena spadla na 35 milionů. Kraj záměr prodat památku nevzdává a připravuje další aukci. Znalec určí novou cenu.

Pod zámkem je rozsáhlé sklepení. Nad ním asi stovka prázdných místností a vyhlídková věž. Všechno je památkově chráněné. I fasáda, která už místy opadává a zbytky skleníku. „My jsme stabilizovali konstrukci, základy, a odstranili skla. Za větru létaly kusy skleněných desek dolů a bylo to nebezpečné, ale zbourat se to nesmí,“ řekl správce Krajské majetkové Zdeněk Šedivý.

Zámek zůstal opuštěný, neudržovaný, nevytápěný

Před sedmi lety byl zámek ještě plný lidí. Fungoval tu speciální domov. Tři sta let starý areál ale už nebylo možné více upravit a tak se lidé s postižením museli odstěhovat. Zámek zůstal opuštěný, nevytápěný, neudržovaný, jeho cena proto klesá. Kraj může prodávat jen za tolik, kolik určí znalec.

Údržba opuštěného areálu kraj měsíčně stojí asi sto tisíc korun. Seká tu trávu a také je tu neustále ostraha. „Mělo zasáhnout ministerstvo kultury a ty památky si pod sebe převzít stát, který by se o ně měl starat,“ řekl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller (ANO).

Organizace zřizované ministerstvem kultury ale podle Petry Hrušové z jeho tiskového oddělení nemohou přebírat nepotřebný majetek krajů, který nutně nepotřebují ke své činnosti. Další aukce by se měla konat ještě během letošního roku.