Dvanáct hodin bojovali hasiči s požárem autovrakoviště v Ostravě. Pomáhaly i vrtulníky s bambivakem

Po dvanácti hodinách se hasičům v pondělí večer podařilo uhasit rozsáhlý požár vrakoviště automobilů v Ostravě-Vítkovicích. Na místě zůstává několik jednotek, které místo požáru monitorují. Příčina požáru a způsobená škoda podle mluvčího moravskoslezských hasičů Lukáše Poppa zatím nejsou jasné. Policie případ šetří jako obecné ohrožení z nedbalosti, uvedla mluvčí policie Eva Michalíková.

„V současné chvíli na místě už nic nehoří. Co jsme potřebovali prolít vodou, se podařilo. Zasahující jednotky i techniku jsme už zredukovali. Na místě zůstává několik jednotek. Budou monitorovat požářiště a popřípadě uhasí nově vzniklá ohniska požáru,“ řekl Popp po 20. hodině.

Na místě v jednu dobu zasahovalo 150 hasičů, 58 hasičských aut včetně speciální techniky a dva vrtulníky. V areálu firmy na likvidaci automobilových vraků hořelo víc než 2000 tun materiálu. Hlášení o požáru dostali hasiči kolem osmé ráno, po sedmi hodinách zásahu se jim podařilo oheň lokalizovat. Po 20:00 považovali hasiči oheň za uhašený, ale ještě ne za zlikvidovaný.

Zásah komplikovaly vysoké teploty a vítr

Zásah byl podle hasičů obtížný v tom, že hořela hromada obsahující stovky tun materiálu z vraků aut, pneumatiky i plasty. Zásah komplikovaly vysoké teploty a vítr. „Musíme rozebrat všechny ty hromady recyklátu nebo autovraků. Silný vítr způsobil rychlé rozšíření požáru. Druhý extrém je teplota, která v tomto počasí není ideální, protože hasiči jsou vystaveni nejenom žáru z požářiště, ale také v ochranných oblecích možnému vnitřnímu přehřátí,“ popsal situaci v dopoledním vysílání ČT velitel zásahu a ředitel HZS Moravskoslezského kraje Vladimír Vlček.

„V budově, která je vzdálená asi čtyřicet metrů od požářiště, popraskala žárem okna. Dokonce došlo i k poškození na naší technice,“ dodal. Během zásahu hasiči vyhlásili zvláštní, nejvyšší ze čtyř stupňů požárního poplachu. Odpoledne ho mohli snížit na druhý stupeň.

Hasiči likvidují požár autovraků v Ostravě (zdroj: ČT24)

Na místě pomáhaly dva vrtulníky

Kolem 10:00 dorazil z Brna policejní vrtulník, který hasil s pomocí bambivaku. Jeho plnění zajišťovali hasiči přímo v areálu. Druhý nasazený vrtulník byl soukromý a je součástí ostatních složek IZS. 

Hasiči k likvidaci nasadili vodu i pěnu. Na místě zasahovala i obrněná cisternová automobilová stříkačka i pětinápravový velkoobjemový speciál Tatra. Povolán byl kontejner se zásobou pěnidla. Část této techniky si hasiči pořídili po zkušenostech s výbuchem munice ve Vrběticích.

Evakuace lidí nebyla nutná

Policie uvedla, že ještě před samotným požárem došlo v areálu k explozi, nikdo se ale nezranil. Mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl uvedl, že zdravotníci na místě prohlédli třiačtyřicetiletého muže. „Byl ale bez známek zranění. Proto jej posádka ponechala na místě,“ řekl. Evakuace obyvatel nebyla nutná. 

Hořelo v areálu společnosti SPV Recycling, která ekologicky likviduje vozidla. Firma se podle svého ředitele Jiřího Šaška vyjádří nejpozději v úterý. 

Během hašení vyšetřovatelé hasičů i policie začali zjišťovat příčinu požáru. „Ohledání místa bude pokračovat ve středu. Příčinu ještě neznáme. Zatím není stanovená ani výše škody,“ řekl Popp.