Ukončené dobývací prostory v dolech ČSA a Darkov jsou uzavřeny hrázemi. Začne i demontáž dopravníkového pásu

Dva měsíce po skončení těžby jsou už všechny ukončené dobývací prostory v karvinských dolech ČSA a Darkov uzavřeny hrázemi odolnými proti výbuchu. Pracovníci už z nich také vyklidili všechny upotřebitelné dobývací technologie. Informovala o tom mluvčí státního podniku Diamo Jana Dronská.

Podnik Diamo, který se stará o útlum dolů a zahlazování následků hornické činnosti, doly i se zaměstnanci po ukončení těžby převzal od společnosti OKD. Z 1750 zaměstnanců si pět set lidí ponechal na útlumové práce, ostatním ukončil pracovní poměr dohodou nebo výpovědí.

„Na dolech ČSA a Darkov se i po ukončení těžby intenzivně pracuje. Aktuálně fárá na dole ČSA denně zhruba 130 lidí v třísměnném provozu, na dole Darkov kolem devadesáti,“ řekla Dronská.

Podnik v dolech provádí mimo jiné trvalé větrání a čerpání důlních vod. Dělá tam nyní také takzvaný ekologický výkliz, jehož účelem je vyklidit doly tak, aby v podzemí nezůstaly žádné škodlivé látky, které by mohly způsobit případnou ekologickou havárii. Jde například o olejové náplně převodovek.

V Dole Darkov se aktuálně připravuje také demontáž pěti pohonů dopravníkového pásu včetně 1100 metrů pásové konstrukce a 2200 metrů pásu z PVC, které budou později po repasování použity při zasypávání jam.

O dalším využití se zatím nerozhodlo

„Uzavírání důlního pole probíhá formou stavění hrází. Na Dole ČSA je v plánu postavit celkem 35 uzavíracích hrází, z toho šest už pracovníci dolu postavili. Na Dole Darkov by se mělo stavět celkem 62 hrází, z toho deset už je hotových. Změnám v proudění větrů v podzemí se zároveň musí postupně přizpůsobovat i provoz hlavních ventilátorů na povrchu dolů,“ uvedla Dronská.

Pracovníci Diama zajišťují také odsávání plynů. V Dole ČSA se odsává přibližně 24 tisíc metrů krychlových stoprocentního metanu za 24 hodin, v Dole Darkov je to za stejnou dobu asi 18 tisíc metrů krychlových metanu.

Na případném dalším využití areálů, objektů či pozemků bude Diamo spolupracovat s Moravskoslezským krajem. „Cílem spolupráce je k transformaci území přistoupit komplexně a koordinovaně. Zúčastněné strany budou spolupracovat při přípravě konkrétních projektů i při zajišťování finančních prostředků z dotačních programů a hledání potenciálních investorů,“ řekla Dronská.