Zakázaná a znovu nalezená Minuta ticha. ČT uvede dokument o mohyle Ivančena

Česká televize uvede dokument Minuta ticha o mohyle Ivančena na Lysé hoře. Snímek vznikl v roce 1968 a dlouhé roky byl zakázán. Později ho pracovníci ostravského studia České televize měli za ztracený nebo zničený. Našel se až během digitalizace archivu. Program ČT2 odvysílá snímek v jeho původní podobě v sobotu 24. 4. v den výročí popravy členů Odboje slezských junáků v roce 1945.

Dokument Minuta ticha připomíná osudy členů Odboje slezských junáků, kteří pomáhali partyzánům. Těsně před koncem 2. světové války gestapo zatklo 85 jeho členů, které mučilo. Osmnáct skautů popravilo a pohřbilo v masovém hrobě.

O rok později se šest skautů z Ostravy v čele se Slávou Moravcem rozhodlo uctít památku svých kamarádů. „Řekl: ,Víte, co uděláme? Kdo jdeš kolem, přilož kámen. Bude to taková indiánská mohyla,‘“ říká scénárista Milan Švihálek.

Zvěst o mohyle se rychle roznesla a kolem kříže se začaly vršit nové kameny, které na ni přikládali kolemjdoucí. „Nikdy předtím jsem o tom neslyšel. Příběh skautů zavražděných na konci 2. světové války mi nikdo neprozradil, režim ho utajil, a tak jsem si říkal, že by se měl na veřejnost dostat,“ dodal Švihálek. Dokument Minuta ticha měl být poctou lidem, kteří až do roku 1968 na Ivančenu kameny nosili a zcela neformálně a neoficiálně tuto pietu zachovávali.

Setkání u mohyly znemožnila pandemie

Svůj kámen na mohylu vynesl poprvé ještě jako školák v roce 1976 Stanislav Kučinský. Ve Skautském Institutu v Ostravě se stará o to, aby se fotografie a vzpomínky skautů dochovaly. „Jsem velice rád, že jsem skautem, protože se říká, skautem jednou, skautem navždy. Nebýt koronavirové situace, tak věřím, že se tam opět sejde kolem dvou tisíc skautů z celé republiky,“ řekl.

V roce 2016 byla mohyla rekonstruována. Před rekonstrukcí měla kolem 200 metrů krychlových a její součástí bylo podle odhadů víc než 100 tisíc kamínků, kamenů či balvanů.

Odkaz Slávy Moravce u mohyly Ivančena
Zdroj: Jaroslav Ožana/ČTK

Dokument se našel při digitalizaci archivu

Režisér a reportér Milan Vilím a scenárista Milan Švihálek natočili dokument v dubnu roku 1968. Do srpnové invaze jej televize stihla odvysílat jednou. Pak snímek skončil v trezoru. Později ho pracovníci ostravského studia České televize měli kvůli povodním v roce 1997 za ztracený nebo zničený. Našel se až během digitalizace archivu.

Dokument je cenný zejména unikátním rozhovorem s otcem zavražděného skauta, odbojáře Vladimíra Čermáka, vyprávěním Vladimírova kamaráda Slávy Moravce, autora myšlenky a hlavního zakladatele mohyly, a vzpomínkami skupiny trampů, kteří v 60. letech tradici poloilegálních výšlapů k mohyle obnovili.

Snímek má co říct i dnes

„Pro nás skauty, trampy, ale i pro širší veřejnost je dokument velmi cenný. Obsahuje řadu originálních záběrů a informací spjatých s ostravským skautingem i trampingem, připomíná příběh odboje a vzniku mohyly na Ivančeně. Když jsem film viděl poprvé, byl jsem velmi mile překvapen, že po více než padesáti letech má co říct i dnešním divákům,“ řekl Kryštof Hyvnar z Krajské rady Junáka.

Příběh o kameni, který byl vynesen až na vrchol hory, odvysílá ČT2 v sobotu v 11:50.