Senioři na jižní Moravě mohou nosit informace o svém zdraví v kapse

V Jihomoravském kraji začíná fungovat novinka v podobě miniverze seniorské obálky. Starší lidé tak budou moci mít informace o svém zdravotním stavu stále u sebe. Projekt seniorské obálky funguje už tři roky. Spočívá v tom, že lidé informace o svém zdraví mají v bytě v obálce na dveřích nebo na lednici, kde jsou ihned k dispozici záchranářům pro případ náhlého zásahu.

Smyslem seniorské obálky podle mluvčí Zdravotnické záchranné služby Jihomoravského kraje Michaely Bothové je, aby záchranářská posádka dostala co nejrychleji informace o zdravotním stavu pacienta, což jí usnadní poskytnutí přednemocniční neodkladné péče. Může obsahovat informace o nemocích, lécích nebo alergiích seniora, ale také kontakty na jeho blízké.

„Seniorská obálka se za tři roky rozšířila po celé České republice a na oblibě stále získává. Lidé staršího věku, a nejen oni, ji umisťují ve svých domovech na vnitřní stranu vchodových dveří či na dvířka lednice,“ řekla Bothová.

Přibyla i kolonka pro očkování

Miniverze obálky se díky rozměrům necelých osm krát deset centimetrů vejde do peněženky nebo kapsy. „Senior a také například člověk se zdravotním postižením či omezením ji tak může mít neustále při sobě. Navíc přibyla kolonka pro očkování, což je nejen v současné době velmi užitečné,“ poznamenala mluvčí.

Seniorské obálky mohou zájemci dostat buď na svém krajském, městském nebo obecním úřadě, u poskytovatelů sociálních a zdravotnických služeb, v knihovnách, seniorských klubech nebo mohou tiskopisy vyhledat na webových stránkách, kde jsou ke stažení i s pokyny k vyplnění a užívání. U kapesní verze doporučují záchranáři tvrdý papír.