Seniorská obálka může starším lidem zachránit život a záchranářům ušetří čas

Záchranáři v Jihomoravském kraji začali starším osamoceným lidem rozdávat takzvané seniorské obálky. Ty obsahují formulář se základními údaji o zdravotním stavu člověka a pomohou zdravotníkům nebo policii při případném zásahu lépe zmapovat situaci. Pod mezinárodním označením I.C.E. karta funguje i v zahraničí.

Jihomoravští záchranáři nedávno vyjížděli k případu, kdy seniorka v bytě v panelovém domě upadla a zranila se. Strážnici museli slaňovat na balkon, aby otevřeli dveře. Cenné minuty v takových situacích ušetří takzvaná seniorská obálka, formulář s informacemi o zdravotním stavu.

„V první řadě se může stát, že senior, když k němu přijdeme, už není schopný komunikovat. Pokud komunikuje, nemusí si vzpomenout,“ vysvětlila mluvčí ZZS JMK Michaela Bothová.

Seniorská obálka je určená především lidem, kteří bydlí sami, ať už v domech, bytech nebo domech s pečovatelskou službou. Od čtvrtka ji má ve Střelicích u Brna na ledničce pro případ nouze připnutou i jednaosmdesátiletá Marie Schinzlová. I když za ní rodina často jezdí, stará se o sebe úplně sama. „V té obálce je, které léky beru, jak je beru, ale taky kontakty na dcery,“ popsala Marie Schinzlová.

Obálku s formulářem může zdarma získat každý

Obálku si může pořídit z domu úplně každý. Její nejvhodnější umístění v bytě je na lednici nebo na vnitřní straně vstupních dveří. „Obálka je umístěná na webovém portálu ministerstva práce a sociálních věcí i Jihomoravského kraje. Každý si ji může stáhnout, nejen rodina, ale i rodinní příslušníci zdarma,“ řekla koordinátorka projektu Politika stárnutí v krajích Dana Žižkovská z MPSV.

Záchranáři nejčastěji zasahují v případech, kdy senioři hlásí bolest na hrudi, za kterou se může skrývat infarkt, a při dušnosti a dechových potížích. Letos v létě bylo i velké množství dehydrovaných lidí.

„Toto léto bylo v tomto směru velmi náročné, protože vysoké teploty způsobily, že senioři ve vyhřátých bytech zapomínali pít, klesl jim tlak, upadli, kolabovali, způsobili si nějaké další zranění – třeba fraktury, naraženiny,“ popsala mluvčí jihomoravské záchranky.

O SOS tlačítka a hodinky je velký zájem

V případě zdravotních potíží už několik let seniorům pomáhají i takzvaná SOS tlačítka. V Břeclavi například v podobě hodinek. Díky nim mohou senioři při úrazu nebo nevolnosti rychle kontaktovat tísňovou linku. O službu se stará městská policie.

Břeclavští strážníci za tři roky fungování služby seniorům pomohli už ve třiceti případech. Za tu dobu rozdali na devadesát hodinek. „Protože hodinky rozdáváme zdarma, tak zájem je veliký. Bohužel ale na tento rok jsme nedostali dotaci,“ řekla mluvčí městské policie v Břeclavi Lenka Rigó.

Na stejném principu fungují i další varianty tlačítek. „Je to klasický mobilní telefon, tak jak ho znáte, pro seniory. I s tím SOS tlačítkem vzadu,“ popsal ředitel sdružení Girasole z Hustopečí Miroslav Prchal.

Hustopečské sdružení má až čtyři ostré výjezdy měsíčně. V autě s sebou vozí lékárničku a také automatický defibrilátor. I oni rozdali kolem šedesáti hlásičů nouze.