Hodinky, které mohou zachránit život. Senioři v Břeclavi si s jejich pomocí přivolají pomoc

Pilotní projekt takzvaných SOS hodinek spustila Městská policie v Břeclavi. Přístroje mohou třem desítkám seniorů nebo zdravotně postižených lidí přivolat pomoc v krizových situacích.

Speciální hodinky jsou propojené s pultem centrální ochrany. Když člověk potřebuje pomoc, odešle přes ně tlačítkem signál na městskou policii. Fungují také jako jednoduchý mobilní telefon. Pokud strážníci obdrží signál, mohou se s člověkem v tísni spojit. Výhodou je, že hodinky vyšlou přesné souřadnice, kde se jejich majitel nachází.

Zaměřit hodinky je možné všude, nejen v Břeclavi říká mluvčí strážníků Zdeněk Novák (zdroj: ČT24)

Květoslava Hrbková trpí cukrovkou, má problémy se srdcem a už roky žije sama. Hodinky bere nejen jako módní doplněk, ale především jako svého osobního strážce.

Paní Hrbkové dodávají hodinky pocit bezpečí
Zdroj: ČT24

Do půl minuty od chvíle, kdy zmáčkne tlačítko na hodinkách, se na dispečinku městské policie objeví informace o poplachu. Hlídka na místo přijíždí po šesti minutách. Během cesty strážníci nahlížejí do zdravotní dokumentace klienta a připravují se na situaci.

Signál z hodinek míří na dispečink městské policie
Zdroj: ČT24

Pilotní projekt na pořízení hodinek vyšel bezmála na 370 tisíc korun. Dvě stě tisíc korun na něj dal Jihomoravský kraj, zbytek uhradilo město. Držitele hodinek vybírá speciální komise, která bere ohled především na zdravotní handicap nebo na to, že lidé žijí sami. Kvůli velkému zájmu chce policie  pořídit dalších 30 hodinek.