Začala oprava silnice I/68 u Stříteže. Řidiče čekají až do léta dopravní omezení

Začala oprava vytížené silnice I/68 mezi obcemi Střítež a Ropice na Frýdecko-Místecku. Jde o jeden z hlavních tahů na Slovensko. Povrch je podle silničářů po zimě poničený a potřebuje generální rekonstrukci. Stavební práce přinesou velká dopravní omezení. Silnice bude do konce týdne úplně uzavřená.

Celkovou rekonstrukcí povrchu silnice podle něj ŘSD reaguje na množství závad. „Předmětem oprav v délce 2,4 kilometru je odstranění provozních škod, mezi které patří staré vysprávky, četné trhliny, trvalé deformace, vyjeté koleje anebo ztráta makrotextury,“ uvedl mluvčí Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Miroslav Mazal. Závady jsou podle něj důsledkem značného zatěžování silnice.

Jako první začali silničáři opravovat úsek u železničního přejezdu ve Stříteži. Stavební práce doprovází úplná uzavírka této silnice. „Průjezdná bude jenom pro vozidla Integrovaného záchranného systému, autobusy a vozidla stavby, jinak všichni ostatní řidiči musí používat I/11,“ řekla starostka Ropice Uršula Waniová.

Následovat budou další etapy, ta druhá už příští týden. Silnice bude v místech prací průjezdná pouze v jednom jízdním pruhu, doprava bude řízena světelnou signalizací. Třetí etapa bude probíhat od půlky května a to na dvou úsecích zároveň.

Rekonstrukce této komunikace zahrnuje odstranění původního povrchu komunikace, hloubkovou sanaci levého jízdního pruhu směrem na Třinec a položení asfaltových hutněných vrstev. Dále provedeme také protismykovou úpravu povrchu vozovky v místě přechodu pro chodce.
Petra Havrlantová
mluvčí Skanska

Veškerá tranzitní doprava bude po celou dobu rekonstrukce odkloněna na D48 a silnici první třídy číslo 11 a přes Ropici. „Tím, jak se bude silnice I/68 opravovat a je uzavřená, tak nám tady bude projíždět denně šestnáct tisíc aut. Naši občané zvýšeným provozem trpí dlouhodobě. Máme zjištěné, že jsou překračované limity hluku, které se těď ještě zvýší,“ podotkla starostka Ropice. Rekonstrukce vytížené silnice by měla skončit 20. července.