Schiller nechá prověřit smlouvy Krajské zdravotní. Znění té, kterou dostala jeho asistentka, ale nezveřejní

Vladislava Marschallová kvůli zpochybňované smlouvě s Krajskou zdravotní skončí jako poradkyně hejtmana Ústeckého kraje Jana Schillera (ANO) i jako krajská místopředsedkyně ANO. Oznámil to Schiller, který také nechá prověřit všechny nové smlouvy Krajské zdravotní, jak po něm žádá koaliční ODS. Znění konktraktu s Marschallovou však nezveřejní, což po hejtmanovi chtěla opozice. Podle Schillera k tomu nemá pravomoc a jeho bývalá asistentka s tím nesouhlasí, protože smlouvu prověřuje policie.

Představenstvo Krajské zdravotní minulý týden odvolalo ředitele Aleše Chodackého, vzápětí krajská rada odvolala předsedu představenstva Jindřicha Zetka. Podle Zetka se vše točilo kolem smlouvy Krajské zdravotní s Vladislavou Marschallovou o poradenství, kterou za krajskou firmu uzavřel Chodacký. Někdejší šéf představenstva tvrdí, že byla nestandardní, podal kvůli ní na Chodackého i Marschallovou trestní oznámení.

Hejtman Jan Schiller (ANO) uvedl, že Marschallová skončí jako jeho poradkyně a vzdala se i funkce v krajské organizaci ANO. Naznačil, že smlouvu, kterou měla s Krajskou zdravotní, považuje za problematickou. Hejtman ale uvedl, že byl obeznámen personalistkou, že byla inkriminovaná smlouva uzavřena na základě přímého pokynu Zetka. „To už bude teď slovo proti slovu,“ doplnil Schiller.

Zetek považuje hejtmanova slova za absurdní. „Předseda představenstva nemá žádnou právní možnost uzavírat smlouvy bez toho, kdy ho představenstvo touto úlohou nepověřilo,“ upozornil. Tvrdí, že jediný, s kým uzavřel smlouvu, byl sám ředitel Chodacký, k čemu jej zmocnilo představenstvo. Upozornil také, že poradenskou smlouvu uzavřela Krajská zdravotní jen den po jeho jmenování předsedou představenstva a ten den vypovídal jako svědek u soudu. „Nehraje to ani časově,“ doplnil.

Téma zvedla opozice, ale ozvala se již i koaliční ODS, která chce, aby hejtman Jan Schiller prověřil všechny nové smlouvy Krajské zdravotní. Hejtman ujistil, že se to stane. „Budu trvat na tom, aby se prověřily všechny uzavřené smlouvy v období působení nového představenstva Krajské zdravotní,“ uvedl hejtman.

Zveřejní i většinu kontraktů poradců z ANO, kteří pracují na krajském úřadě, k čemuž vyzvala ODS i opoziční zastupitelé STAN. Nezveřejní však smlouvu Krajské zdravotní s Vladislavou Marschallovou, k čemuž nemá oprávnění, protože ji neuzavíral. „Jediný, kdo odmítl zveřejnit svou smlouvu, je paní Marschallová, a to na radu svého právníka,“ uvedl hejtman. Dodal, že smlouvu Marschallové bude prověřovat policie. 

Zastupitelé STAN kromě Marschallové kritizovali i působení krajského předsedy ANO Jana Richtera. „Jan Richter vedle toho, že je poslancem a hlavním manažerem hnutí ANO, tak je rovněž také placeným poradcem hejtmana,“ uvedl předseda zastupitelů STAN Filip Ušák.

Jindřich Zetek po svém odvolání z čela představenstva Krajské zdravotní označil smlouvu o poradenství s Marschallovou za fiktivní, společnost jí měla platit 130 tisíc korun měsíčně. Krajská zdravotní odmítla, že by šlo o fiktivní kontrakt. Aktivně se podle Krajské zdravotní podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku.

Hejtman Schiller tvrdí, že odvolání Zetka se smlouvou nesouviselo, krajské vedení mu podle Schillera vyčítalo spíše problémy s akvizicí nemocnic v Litoměřicích a Rumburku a při vyjednávání o zvýšení platů v krajských nemocnicích.