Exministr Vojtěch je v čele představenstva Krajské zdravotní. Jeho předchůdce tvrdí, že musel skončit kvůli podivné smlouvě

Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) je novým předsedou představenstva Krajské zdravotní, která zastřešuje krajem zřizované nemocnice v Ústeckém kraji. Předchozího předsedu představenstva Jindřicha Zetka odvolali radní ve středu. On sám tvrdí, že je to proto, že se mu nelíbila smlouva uzavřená Krajskou zdravotní, společnost ale odmítla, že by byla problematická.

„Mým úkolem je stabilizovat situaci, aby společnost fungovala. Myslím, že v současné době, kdy řešíme covid a další úkoly, je to naprosto vitální,“ uvedl nový předseda představenstva Krajské zdravotní Adam Vojtěch po svém zvolení.

Představenstvo Krajské zdravotní měnila nová rada Ústeckého kraje již bezprostředně po svém nástupu loni v listopadu. Tehdy do něj již jmenovala mimo jiné exministra a poslance ANO Vojtěcha, předsedou ale zvolila ředitele žatecké nemocnice Jindřicha Zetka. Důvodem pro jeho nynější odvolání byly podle hejtmana Jana Schillera (ANO) neshody mezi ním a vedením kraje.

Zetek tvrdí, že pouze upozornil na nestandardní smlouvu. „Já jsem spolu s ostatními členy představenstva zastavil penězovod do ANO, kdy generální ředitel, kterého jsme odvolali, uzavřel den po svém nástupu do funkce nestandardní smlouvu s pravou rukou pana hejtmana,“ řekl již dříve Zetek, podle nějž mělo jít o vyplácení 130 tisíc korun měsíčně za poradenství.

Podle Krajské zdravotní však šlo o smlouvu na pozici manažera a koordinátora očkovacích míst v kraji s asistentkou hejtmana Vladislavou Marschallovou, která se aktivně se podílela na vybudování velkokapacitních očkovacích center na Ústecku.

„Výsledek její práce je tedy zřejmý. Jakmile svou práci pro Krajskou zdravotní odvedla, byla její smlouva k 28. únoru 2021 ukončena,“ uvedla společnost v prohlášení. Odmítla, „že by bylo s finančními prostředky společnosti nakládáno nekalým nebo korupčním způsobem“.

Od Vojtěcha si hejtman Jan Schiller (ANO) při jeho jmenování do představenstva Krajské zdravotní sliboval, že krajskému zdravotnictví pomůže „svými zkušenostmi a kontakty“. Českému rozhlasu tehdy Schiller řekl, že změny souvisejí se snahou posílit odbornost vedení Krajské zdravotní. „My jsme nechtěli z toho udělat politickou trafiku, ale mít tam lidi, kteří zdravotnictví rozumí,“ podotkl.

Spekulace, že by se měl Adam Vojtěch stát velvyslancem ve Finsku, jeho jmenování předsedou představenstva podle hejtmana nebrání. „Já jsem se ho samozřejmě ptal. On sám říkal, s největší pravděpodobností, že by měl být, ale já si myslím, že to není otázka ani tohoto roku, takže uvidíme, co bude dál. Ta jeho angažovanost zůstává pořád stejná a je stále větším a větším přínosem pro Krajskou zdravotní,“ řekl.