Policie žádá o pomoc v případu mrtvých zvířat u Sedlice na Příbramsku

Policisté vyšetřují nález 16 mrtvých zvířat včetně orla mořského, dvou jestřábů a tří kání lesních u Sedlice na Příbramsku. Podle ornitologů zvířata zřejmě někdo otrávil. Kriminalisté zkoumají zajištěné stopy a žádají veřejnost o pomoc. Pokud někdo v pátek zaznamenal v okolí Sedlice pohyb lidí nebo vozidla, měl by se obrátit na příbramské policisty nebo na bezplatnou linku 158. Pachateli hrozí až pět let vězení, uvedla mluvčí příbramské policie Monika Schindlová.

„V dané věci zahájili kriminalisté úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání čtyř trestných činů, konkrétně z týrání zvířat, pytláctví, neoprávněného nakládání s chráněnými volně žijícími živočichy a planě rostoucími rostlinami a z nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Za uvedené činy stanovuje trestní zákoník až pětiletý trest odnětí svobody,“ upřesnila mluvčí.

Policisté v pátek přijali oznámení o nálezu uhynulého orla mořského na území Chráněné krajinné oblasti Brdy. Zvíře vykazovalo známky otravy, mělo křečovitě roztažená křídla a zaťaté pařáty. Zda šlo o otravu nervovým jedem karbofuranem, který pytláci k likvidaci dravců používají nejčastěji, určí pitva.

Speciálně vycvičený retrívr pro vyhledávání otrávených návnad a živočichů
Zdroj: ČSO/Klára Hlubocká

Psovodka České společnosti ornitologické (ČSO) se speciálně cvičeným retrívrem v sobotu prohledala plochu o velikosti 1400 krát 700 metrů a nachodila téměř dvacet kilometrů. Nálezů mrtvých zvířat bylo nakonec tak velké množství, že se hledání protáhlo do noci. Vedle šesti dravců šlo o osm krkavců velkých, jednu straku obecnou a jednu lišku obecnou.

„Jedná se o největší nález, který jsme zaznamenali na jedné lokalitě,“ doplnila psovodka Klára Hlubocká, která se vyhledávání otrávených návnad a jejich obětí věnuje v ČSO od roku 2017.