On-line zásobník projektů pomůže zlínské radnici lépe plánovat investice

Zlínská radnice připravila takzvaný zásobník projektů. Jsou v něm naplánovány projekty města na několik let dopředu i finanční výhled velkých investičních akcí. Patří mezi ně například rekonstrukce zimního stadionu nebo Velkého kina.

Zásobník projektů se aktualizoval do on-line verze, která je přehlednější a dostupná pro všechny odbory magistrátu. Díky této znalosti připravovaných investic mohou podle mluvčího radnice Tomáše Melzera zaměstnanci oddělení koordinace projektů operativněji reagovat na možnosti externího financování.

„K zavedení on-line zásobníku projektů jsme sáhli proto, abychom zajistili plynulý postup příprav projektů potřebných pro rozvoj města a zároveň abychom aktivně vyhledávali jak vypisované dotační tituly, tak možnosti externího financování v podobě participace kraje, státu či soukromého subjektu na jejich realizaci,“ vysvětlil primátor Jiří Korec (ANO).

Rozvoj města není podle něj možné řešit podle dotačních titulů, je ale výhodné si u plánovaných projektů pomoct jakoukoliv formou externího financování a ušetřené peníze využít na další projekty.

Zimní stadion, dopravní stavby a kino

Zastupitelé by měli ve čtvrtek schvalovat úvěr pro strategické stavby města ve výši půl miliardy korun. „V rámci plánování strategických staveb počítáme s takzvaným černým scénářem, tedy s maximálními náklady na jednotlivé stavby bez zapojení případných dotací, abychom měli jistotu v možnosti realizace jednotlivých staveb,“ řekl primátorův náměstek Bedřich Landsfeld (STAN).

Mezi plánovanými strategickými stavbami města jsou například rekonstrukce Zimního stadionu Luďka Čajky, stavba pravobřežní komunikace a jiné velké dopravní stavby navázané na plánovanou elektrifikaci železniční trati nebo rekonstrukce Velkého kina.