Soud odložil splatnost dluhů lázní v Teplicích nad Bečvou. O moratorium požádaly kvůli covidovým opatřením

Krajský soud v Olomouci v úterý vyhověl žádosti společnosti Lázně Teplice nad Bečvou a vyhlásil mimořádné moratorium, tedy odložení splatnosti dluhů, kvůli koronaviru. Vedení moravských lázní svoji žádost o moratorium zdůvodnilo velkými finančními ztrátami, které firmě vznikly po opatřeních zavedených v souvislosti s pandemií covidu-19. Zařízení muselo výrazně omezit činnost, moratorium platí do 2. května. Po dobu jeho trvání nelze vydat rozhodnutí o úpadku.

Díky moratoriu nemohou věřitelé po dlužníkovi žádat splácení jeho dluhů. Podle zákona trvá tři měsíce, cílem je vyhnout se konkurzu nebo jinému řešení insolvence. Moratorium je jedním z opatření zavedených v souvislosti s šířením koronaviru. Po třech měsících ho soud může prodloužit o další tři měsíce.

Vedení Lázní Teplice nad Bečvou v návrhu na moratorium uvedlo, že vládní opatření v souvislosti s koronavirem od loňského jara výrazně omezila nabídku lázeňských služeb, což se promítlo v propadu počtu hostů.

„Omezující opatření vedla k významnému poklesu poptávky po službách navrhovatele a následnému poklesu tržeb, což vyústilo ve značné finanční ztráty navrhovatele. Bohužel ani nyní situace neumožňuje tento mimořádný vývoj překlenout, neboť poptávka po službách navrhovatele stále nedosahuje dřívějších hodnot,“ stojí v návrhu.

Ředitelka Bohdana Opočenská uvedla, že lázně se velkou mírou soustředí na pacienty, kteří podstoupili například operační zákrok v nemocnici. Podle prezidenta Svazu léčebných lázní Eduarda Bláhy ovšem tito pacienti buď z obav z koronaviru do lázeňských zařízení nechtějí, nebo zatím k operaci nedošlo kvůli omezením v nemocnicích.

Klíčem k záchraně lázní by podle Bláhy mohlo být, kdyby vláda umožnila čerpat kompenzace také z programu antivirus A, pokud bude prodloužen. „Hlavně by bylo potřeba vrátit se ke kompenzačním mechanizmům, které byly v roce 2020. Ta krize pokračuje, je velmi hluboká,“ řekl.

Podle Bláhy je také důležité, aby pomoc do lázní přicházela včas. „Zachraňovat tonoucího smysl dává, ale utopeného už ne,“ upozornil.

O práci přišlo 120 lidí

Lázně Teplice nad Bečvou mají 194 zaměstnanců a v posledním účetním roce vykázaly obrat 262 milionů korun. Lázně už loni na začátku dubna omezily provoz a o práci postupně přišlo zhruba 120 lidí.

V zařízení, které se specializuje na léčbu kardiovaskulárních chorob, pracovalo dříve 317 zaměstnanců. Lázně poté oznámily reorganizaci, více než dosud se chtějí soustředit na poskytování cílené rehabilitační péče skutečně potřebným klientům. Chystají i týdenní pobyty pro dovolenou.

Historie Lázní Teplice nad Bečvou sahá až do roku 1553. Patří tak k nejstarším na Moravě. Kromě srdce a cév se v nich dosud léčily také onkologické nemoci, nemoci z poruch látkové výměny a žláz s vnitřní sekrecí, pohybový aparát i nervová onemocnění, cukrovka či vysoký krevní tlak. Areál tvoří šest lázeňských budov.