Strakonické sídliště Šumavská o dodávky tepla nepřijde, oznámil Havlíček

Obyvatelé více než 250 bytů na strakonickém sídlišti Šumavská v topné sezoně nepřijdou o dodávky tepla. Teplárna tento týden omezila dodávky firmě Energo Strakonice, jež zásobuje sídliště teplem. Důvodem je soudní spor, Energo údajně dluží teplárně 800 tisíc korun, na druhou stranu Energo zase uvádí, že teplárna mu dluží 14,5 milionu za nájem distribuční soustavy. Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) po sobotním jednání ve Strakonicích řekl, že všechny strany nalezly prozatímní dohodu. Lidé ze sídliště Šumavská se tak o dodávky tepla bát nemusí.

„Dohoda je, že sporná částka 800 tisíc korun bude uznána jako závazek, nicméně nebude povinnost částku v tuto chvíli splácet do doby, než doběhne soudní spor,“ řekl Havlíček.

„Všechny strany dostávají tříměsíční bianco šek, aby dokončily jednání, do 16. dubna je čas, aby se dohodly, po tuto dobu nemusí Energo splácet za teplo od teplárny. Je to nejrozumnější řešení. V topné sezoně nebude nijak ohrožená dodávka tepla obyvatelům Strakonic,“ dodal ministr. 

Strakonická teplárna omezila dodávky firmě Energo ve středu. „Omezené to bylo řádově na hodinu a půl, domnívám se, že to lidé ani nemohli zaznamenat, protože ta teplota klesla nepatrně,“ řekl generální ředitel teplárny Pavel Hřídel. Na sídlišti Šumavská žijí zhruba tři tisíce lidí.

Strakonická teplárna
Zdroj: Václav Pancer/ČTK

Poté dodávky znovu obnovila. „Město mě požádalo, aby se dodávky tepla neomezovaly. V zájmu občanů i proto, že město je hlavní akcionář, jsme mu vyšli vstříc a vrátili jsme se zpátky na standardní úroveň,“ dodal Hřídel.

Strakonická teplárna skončila v roce 2019 ve ztrátě po zdanění 33,3 milionu, tržby byly 316 milionů. Prodala 472,5 terajoulu tepla. Za loňský rok skončí v zisku, řekl Hřídel. Teplárna, v níž má město 77,3 procenta akcií, vytápí 7 tisíc domácností a desítky firem. Má 126 zaměstnanců.