Vysočina zledovatí, varují meteorologové. Pozor si má dát i jih Moravy

Na Vysočině a v západní části Jihomoravského kraje se bude do čtvrtečního odpoledne při mrznoucím dešti tvořit ledovka. V nové výstraze před tím varuje Český hydrometeorologický ústav.

Do Česka od jihozápadu proudí teplý vzduch, zejména ve vyšších vrstvách atmosféry, země je ale po uplynulých mrazivých ránech prochladlá. Už ve středu dopoledne se mohla ojediněle tvořit námraza a při mrznoucím mrholení i slabá ledovka – a právě před ní meteorologové varují pro následující hodiny.

Výstraha meteorologů platí od středeční desáté ranní až do čtvrtka tří hodin odpoledne a vztahuje se na centrální a východní oblasti Vysočiny včetně Jihlavska a Žďárska. V Jihomoravském kraji platí pro Brno, Znojemsko a oblast Moravského krasu.

Jak vzniká ledovka
Zdroj: ČT24

Mrznoucí mrholení, mrznoucí mlha

Přes den během čtvrtka se čekají maxima mezi nulou a čtyřmi stupni, jen při delším slunečním svitu se rtuť může dostat na sedmičku. Obloha má být zatažená, přidají se i mrznoucí mlhy a ojediněle mrznoucí může být i očekávané mrholení.

Jako ledovkou nejohroženější zmiňují meteorologové západní části Moravy. Především tam můžou nastat problémy v dopravě a vyšší nehodovost, k obezřetnosti vyzývají i chodce, zejména starší nebo méně mobilní občany.