Český červený kříž školí vojáky, aby mohli pomáhat jako ošetřovatelé

Základy ošetřovatelství vštěpují odborníci Českého červeného kříže (ČČK) stovkám vojáků, kteří se poté po celé republice zapojí do pomoci zdravotníkům v nemocnicích či v sociálních zařízeních. Organizace se jich chystá na pobočce v Olomouci a v Praze proškolit na pět stovek. Vojáci budou pomáhat na pozici ošetřovatelů a podle školitelů bude v praxi využita především jejich fyzická síla.

Základy v polohování pacientů, podávání stravy nebo pomoc při osobní hygieně učí odborníci Českého červeného kříže vojáky z povolání na odborném školení. „Tyto všechny věci by se měli vojáci v hodně hutné podobě dozvědět v rámci osmihodinového kurzu,“ uvedl prezident ČČK Marek Jukl.

Absolventi kurzů z řad profesionálních vojáků se poté mohou zapojit do pomoci zdravotnickým a sociálním zařízením s lůžkovou péčí, které covid postihuje nejvíc.

„Nemají nahradit profesionální zdravotnický personál, mají mu pomáhat. Je to tedy něco jiného, než když armáda posílá své profesionální zdravotníky do těchto zařízení. Jde o pomocný personál,“ doplnil Jukl. Přibližně polovina z pěti set vojáků projde kurzy v Olomouci, druhá v Praze. Kurzy potrvají necelých čtrnáct dnů, dodal prezident ČČK.

Kurz je krátký, ale intenzivní

Prvních patnáct vojáků usedlo do olomoucké učebny ČČK s tužkou a blokem v ruce v pondělí brzy ráno. Seznámili se nejprve s právy pacientů nebo s tím, jak s nimi mají komunikovat.

V plánu mají i praktický nácvik ovládání polohovatelných lůžek i manipulaci s pacienty, které nahradí po dobu kurzů figurína. V teorii se dozví, jak funguje lůžkové oddělení, jaké jsou etické zásady přístupu k nemocnému nebo základy psychohygieny. Kurz je krátký, a to i s ohledem na to, že je potřeba vojáků v praxi okamžitě.

V Olomouckém kraji se vojáci zapojili již dříve například do pomoci domovům pro seniory v Hranicích na Přerovsku či v Domově Paprsek v Olšanech na Šumpersku. Už druhý týden v Prostějově funguje také jejich call centrum, kde tři desítky vojáků v pravidelných směnách pomáhají hygienikům trasovat kontakty pozitivně nemocných.