Archeologové objevili v Kelči středověké opevnění, o kterém se nevědělo

Historicky cenné nálezy z období středověku našel při takzvaném předstihovém archeologickém výzkumu v centru Kelče na Vsetínsku tým archeologa Samuela Španihela z Muzea regionu Valašsko. Archeologové zřejmě objevili část středověkého opevnění, o kterém se nevědělo.

Archeologové narazili v centru Kelče na zbytky dřevěných konstrukcí. Podle jednotlivých fragmentů lze usuzovat, že archeologové v Kelči objevili část středověkého opevnění.

„Jediná písemná zmínka, která s ním nějak souvisí, pochází z roku 1389. Olomoucký biskup Mikuláš z Riesenburka v ní slibuje převést na zdejší měšťany takzvané právo odúmrti, pokud vybudují opevnění na své náklady,“ uvedl mluvčí muzea Jiří Koňařík. Historické prameny poté událost ani existenci opevnění nezmiňují.

Při průzkumu archeologové také objevili keramiku, zvířecí kosti nebo část koženého opasku. „K zajímavým exponátům patřila také stříbrná mince uherského krále Matyáše Korvína z roku 1461. Vzhledem k výraznému poškození přitom nelze vyloučit, že jde o dobové falzum,“ uvedl archeolog Samuel Španihel.

Město Kelč představuje podle odborníků unikátní středověký urbanistický celek. Dosud byla jeho středověká historie popsána pouze z písemných pramenů. Archeologický výzkum byl nařízen v prostranství mezi hasičským domem, náměstím a kostelem sv. Kateřiny kvůli chystané stavbě prodejny potravin.

Tým Muzea regionu Valašsko má pověření vykonávat archeologické výzkumy v okrese Vsetín. Průzkum bude pokračovat v příštím roce, a to v mnohem větší míře. „Sondy budou vytyčeny i v místech, kde dosud stojí objekty a mají být asanovány,“ dodal archeolog.