Strany v Olomouckém kraji podepsaly koaliční smlouvu před budovou hejtmanství

Zástupci Pirátů, STAN, Spojenců-Koalice pro Olomoucký kraj a ODS před budovou hejtmanství v Olomouci podepsali koaliční smlouvu. Nová krajská rada musí především vyřešit nepříznivé dopady pandemie koronaviru na rozpočet i chod kraje. Ustavující zastupitelstvo, které zvolí nové vedení, je svoláno na pátek.

Nové zastupitelstvo se podle kandidáta na prvního hejtmanova náměstka Iva Slavotínka (Spojenci) sejde ve velmi složité situaci pandemie. Příjmy kraje letos klesnou o stovky milionů korun. „Je zřejmé, že propad daňových příjmů bude realitou minimálně příštích měsíců, ne-li roků. My se s tím budeme muset vypořádat,“ řekl Slavotínek.

Upozornil, že hejtmanství bude muset i při propadu příjmů zabezpečit základní služby na odpovídající úrovni a také hledat finanční zdroje na investice pro další rozvoj kraje.

Zastupitelstvo v září schválilo úvěr

Nynější hejtmanův náměstek Jiří Zemánek (ČSSD) v září zastupitelům řekl, že letošní příjmy kraje budou kvůli propadu vybraných daní o 900 milionů korun nižší. Zastupitelstvo proto v září schválilo smlouvu o revolvingovém úvěru až 500 milionů korun.

„Přebíráme kraj v nelehké době koronavirové pandemie, vysokého zadlužení a očekávaných dalších ekonomických důsledků krize. Také proto jsme se rozhodli snížit počet náměstků ze sedmi na čtyři,“ řekl lídr Pirátů a STAN a kandidát na hejtmana Josef Suchánek.

Nad dalšími ekonomickými dopady epidemie podle kandidáta na náměstka hejtmana Michala Záchy (ODS) visí velký otazník, už nyní je ovšem třeba počítat s krizí. „My do toho ale jdeme s velkou odpovědností a věřím, že se s tím popereme a kraj udržíme v provozuschopném stavu,“ uvedl.

O podobě ustavujícího zastupitelstva se ještě bude jednat

Epidemie koronaviru zkomplikovala i povolební jednání. Josef Suchánek minulý týden oznámil pozitivní test na koronavirus. Stejně je na tom i nynější hejtman Ladislav Okleštěk (ANO). Zástupci koalice se podle Slavotínka ještě musí poradit o způsobu organizace ustavujícího zastupitelstva kraje.

Část krajských zastupitelů se pátečního jednání zřejmě zúčastní na dálku pomocí internetového připojení a zbytek usedne za přísných hygienických podmínek v sále. Ivo Slavotínek upozornil, že v následujících dnech se pravidla ještě můžou změnit. „Pokud někdo řekne, že veškerá taková jednání se v tuto chvíli prostě znemožňují, tak bude nutné jednání odložit na dobu, kdy bude moci proběhnout,“ dodal.

Koalice Pirátů a STAN podle uzavřené koaliční smlouvy obsadí v jedenáctičlenné krajské radě čtyři křesla stejně jako Spojenci - Koalice pro Olomoucký. Na ODS připadnou tři místa. V pětapadesátičlenném zastupitelstvu Olomouckého kraje má koalice 32 hlasů. Vítězné ANO zůstane s SPD v opozici.