V Dolní Lutyni se podle policie střílelo kvůli rodinným sporům

Motivem středečního střeleckého útoku v Dolní Lutyni na Karvinsku byly podle policie rodinné spory. Při nich jedenadvacetiletý útočník postřelil samopalem svého otce a zranil svého bratra. Policisté zadrželi dva lidi, použili služební zbraň a zranili 64letého muže. Sousedé popisují incident jako přestřelku. Policisté zadrželi další zbraně a ohledávají místo činu.

„Ve večerních hodinách došlo v Dolní Lutyni na Karvinsku ke konfliktu několika osob, při kterém z dosud nezjištěných příčin došlo ke střelbě. Do pátrání po podezřelých byly nasazeny všechny složky Krajského ředitelství policie Moravskoslezského kraje včetně zásahové jednotky, speciální pořádkové jednotky, policejních psovodů,“ popsala policejní mluvčí Pavla Jiroušková.

Dodala, že při zadržení policisté použili služební zbraně a zadrželi dvě osoby. „Jedna utrpěla zranění, které ji neohrožuje na životě. Během policejního zákroku jsme zajistili u podezřelých osob další zbraně. V současné době probíhají procesní úkony, ohledání místa činu za přítomnosti policejních specialistů z různých odvětví,“ konstatovala mluvčí.

„Na místě zasahoval jeden lékařský tým. Ošetřili muže se střelným poraněním dolní končetiny,“ řekl mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Dodal, že to bylo lehčí poranění a sanitka zraněného v doprovodu policie odvezla do nemocnice.

Evakuovaní se mohli vrátit, únik plynu se nepotvrdil

Sousedé líčí incident jako přestřelku, jeden z nich napočítal 15 výstřelů. „Byla to problémová rodina,“ tvrdí jeden ze sousedů. Podle něj se o rodině v obci hodně mluvilo asi před deseti lety, kdy jim hořel dům.

Policie během zásahu v Lutyni evakuovala obyvatele okolních domů kvůli obavám z možného úniku plynu. Ten se nepotvrdil a okolo půlnoci se lidé mohli vrátit do svých domovů. Starosta Dolní Lutyně Pavel Buzek řekl, že má o incidentu zatím jen zprostředkované informace od médií a ze sociálních sítí. „Nikdo nás nekontaktoval, ani jsme nebyli požádáni o asistenci,“ uvedl. Žádné informace neměl ani o evakuaci obyvatel. „Vím jen to, že v jedné místní části mladý muž střílel,“ řekl starosta.